Мюсюлманите в Йерусалим ликуват: Израел премахва повечето съоръжения за сигурност при входовете към Ал-Акса

 

След настоятелните протести на мюсюлманите в Йерусалим за премахване на всички мерки за сигурност, наложени през последните две седмици в Стария град и при входовете на Месджид Ал-Акса, Израел взе решение да премахне не само металдетекторите, но и повечето съоръжения за сигурност.

На 25 юли властите на Израел взеха решението да премахнат металдетекторите на входовете към Харам Ал-Шариф. Въпреки това мюсюлманите в Йерусалим продължиха да протестират и ден по-късно, през нощта на 26 срещу 27 юли, израелските власти започнаха да премахват и извозват и металните заграждения на входовете на Ал-Акса, както и металните мостове с камери.

Близо 40 000 палестинци излязоха по улиците на Йерусалим същата нощ с текбир и радостни възгласи, в очакване всички мерки за сигурност при достъпа до свещената Ал-Акса да бъдат преустановени от страна на Израел и достъпът до храма да е такъв, какъвто е бил преди 14 юли тази година. Това беше основното искане по време на целия двуседмичен протест от страна на палестинците, който се изразяваше в отказ да влизат в Месджид Ал-Акса при безпрецедентно засиления израелски контрол.

Мюсюлманите очакват на 27 юли сутринта специалната комисия за Месджид Ал-Акса да представи доклада си за състояние на светинята след ескалиралото напрежение отпреди две седмици и опитът на израелските власти да наложат нов режим на контрол и достъп до Ал-Акса. Очаква  се след това да бъде взето и решение дали и кога мюсюлманите да влязат в третото най-свято за тях място за преклонение.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: AFP

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.