Религията ли е причина за изостаналостта ни?

От гледна точка на исляма религията не е нещо, което веднъж да бъде възхвалявана, а друг път обвинявана в зависимост от настроението и желанието ни.
Религията не е била никога въображаемо средство, с което да се утешават мъките и страданията и начин за постигане на въображаемо щастие чрез непостижими обещания за бъдещи мечти и празни утехи, състоящи се от опасните представи на нашите блянове, битуващи в тихите пустини на метафизиката.
Според исляма религията е средство за постигане на един положителен резултат, който ще изведе човешкото щастие от нещо въображаемо чрез уважително отношение към вечните закономерности и правила, осигуряващи материалното, духовното и умственото равновесие на човечеството. Религията е постоянното търсене на естествените, умствените, научните и всякакви други причини и средства, които ще дадат възможност на приложението и управлението на законите на еволюцията по най-добрия начин за човечеството. Единствената й цел е да бъде указател за човечеството по верния път на доброто и истината, да насочва мисълта му осъдена да се заблуди в пълния с неизвестност и отвъден свят.
Както става ясно от това определение, религията контролира човека при всяко негово действие и изпълнява своята роля като безмерно разширява и увеличава възможностите му да еволюира. В отговор на това желае да й бъде оказано уважение и привързаност, които заслужава.
Шериатът на Мухаммед до такава степен е представен погрешно и изопачен, че едва ли не тя е станала причина за нашата изостаналост от западните народи. Причина за тази представа е изостаналостта на мюсюлманските народи в сравнение с другите.
Признаците на изостаналост, която виждат навсякъде по ислямския свят християните обясняват с исляма. Тях не можем да ги обвиняваме за това. Защото когато те са напредвали по пътя на прогреса, пред тях се изпречила и се опитала да попречи единствено тяхната религия и управлението на свещеничеството й. Ето защо всеки европеец като види изостаналостта на мюсюлманите веднага прави сравнение с нещата при тях и тутакси стигат до извода, че причина за това е ислямът. Макар да е естествено един християнин да изпадне в такова заблуждение, но не може това да го оправдае за своята грешка. Когато той достига до такова убеждение, не е изучавал основите на исляма и не е проучил истинските и историческите причини довели до изостаналостта на мюсюлманите. Той се е ръководел единствено от своите собствени познания, опит и ценности за християнството. Няма съмнение, че подобно едно твърдение ще бъде погрешно.
Следователно убеждението, че е причина за нашата изостаналост е религията ни не е нищо друго освен неоснователна и погрешна мисъл, която по никакъв начин не може да бъде доказателство за недостатъците на нашата религия. С установяването на причините и факторите, довели до изостаналостта ни не е толкова лесна работа.
Изоставането на даден народ в повечето случаи е следствие от дълга верига случки и резултат от общото развитие на човечеството, довело до различни причини и фактори във и вън от даденото общество. Можем да проучим и да изследваме днешните причини за това изоставане.
Когато към проблема се пристъпи от тази позиция ще се види, че сегашното ни изоставане е резултат от неуважителното отношение към повелите на религията ни. Тази мисъл се потвърждава и от най-уважаваните и компетентни личности, познавачи на ислямския свят. Ако днешното ни изоставане е следствие от неспазването на основите на религията ни, то изостаналостта ни в миналото не може да се обясни по никаква логика с тяхното спазване до тогава.
При тези обвинения, които се отправят към религията ни от името на науката, техниката и новите идеи не са по-малко щадящи или по-сериозни. С нашата привързаност към религията ни се обяснява и обвинението, което ни отправят като фанатици. Изглежда подобни лъжи и измами не биха послужили за нищо друго освен подклаждане и поддържане на враждата и недоверието между двата свята.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.