Четири достойнства при произнасянето на думите

„Ля иляхе илляллах”

„Който произнася думите „Ля иляхе илляллах” с искреност, той ще влезе в Рая”.

Леки за произнасяне, но тежки по смисъл са думите „Ля иляхе илляллах“ / „Няма друг Бог, освен Аллах“. В хадис се предава за множеството достойнства на тези думи и за щедрата награда за тях.

Тези думи водят до опрощение на греховете. От Абу Хурейра е предадено, че Пратеникът на Аллах (с.а.с.) му казал: „Когато човек произнася тези думи, те отиват в книгата на неговия живот, не преминават покрай греха, не го изтриват, докато не намерят подобно добро деяние и тогава застават до него”. Тези думи водат към Рая.

В друг хадис се говори, че Пророкът (с.а.с.) се  обърнал към хората с думите „Всички вие ще влезете в Рая, с изключение на тези, които не вярват в Аллах и странят от Него, както камила бяга от своя стопанин”. Хората го запитали: „Кои са тези, които не вярват в Аллах и се отделят от Него?” Пророкът (с.а.с.) отвърнал: „Това са тези, които не произнасят думите ”Ля иляхе илляллах”, преди да ги застигне смъртта.“

Именно тези думи – думите на единобожието и искреността, са думи на богобоязън и думи за призоваване към Истината и укрепяване на вярата. Това са думи -  пропуск към Рая.

         Фразата „Ля иляхе илляллах“ освобождава изричащия я от самотата и печала.Мухаммед (с.а.с.) е казал: „Хора искрени и с твърди убеждения, произнасящи думите „Ля иляхе илляллах” не ще изпитат самота нито в гроба, нито в Деня на възкресението. Аз ще погледна към тях, когато се разнесе вторият звук на тръбата (при който мъртвите излизат от своите гробове), те ще докосват с глава Земята и ще говорят: „Хвала на Аллах, който ни избави от тъгата! Наистина, Господи наш, ти ни прощаваш греховете и ни възнаграждаваш за поклонението”.

 Тези думи в Съдния ден ще натежат. Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал: „О, Абу Хурайра, всяко добро деяние, което ти правиш в Деня на възкресението, се претегля с изключение на думите на единобожието – „Ля иляхе илляллях”. Те няма да бъдат сложени на везните на деянията. Ако ги сложат на везните на този, който ги е произнесъл с твърдото убеждение, че наистина няма друг Бог освен Аллах, и от все сърце, а на другата везна сложат седем небеса, седем земи и всичко, което е в тях, то тези думи ще натежат”.

 В друг хадис е казано: „Ако човек произнесе тези думи с твърдото убеждение и от все сърце в Съдния ден, то каквито и грехове да има, Всевишният ще му ги опрости”.

         Както е казал Пратеникът на Аллах (с.а.с.): „Най-достойното, което са казали пророците преди мен и което казвам аз, това е: „Ля иляхе илляллах, уахдеху ля шарике лях” (Няма никой и нищо по-достойно за поклонение, освен Аллах, и няма той съдружници).

 

 

Източник: Islam-today.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.