За терористичния акт срещу мюсюлманите в лондонския район Финсбъри парк

 

В нощта на 18 срещу 19 юни в Северен Лондон бус се вряза в насъбрала се тълпа мюсюлмани. Това се случи до Джамията на Финсбъри парк след края на молитвата таравих, малко след полунощ. В резултат на нападението има 1 загинал и 11 ранени. Деветима от ранените са закарани в болница, а на двама е оказана медицинска помощ на място.

Шофьорът на буса е арестуван, а по-късно е установена и самоличността му – 47-годишен мъж на име Дарън Озбърн, живеещ в Кардиф, Южен Уелс.

По повод нападението Мюсюлманското настоятелство на Джамията на Финсбъри парк излезе с изявление на официалния си сайт, в което заявява, че нападението е „жесток, терористичен акт, който съвпада с годишнината от убийството на депутатката Джо Кокс. Изключително тъжни сме, че масмедиите не отразяват случилото се като терористична атака, докато в същото време са много бързи при отразяването на атаки с участие на хора, претендиращи да са „мюсюлмани” и „действащи в името на исляма”. Нуждаем се от честно и безпристрастно отразяване от страна на медиите, напълно недопустимо е да избират пристрастното отразяване.”

Според Мухаммед Козбар, председател на Джамията на Финсбъри парк, „инцидентът е мерзавска атака, която по нищо не се различава от атаките в Манчестър и Лондон, а общността ни е в шок. В мислите и молитвата си сме с пострадалите от нападението.”

Джамията на Финсбъри парк е открита през 1994 година на церемония с присъствието на Принц Чарлз. От 2005 година работи с нов управителен съвет, като целите са да се осигури в нея място за молитва, възможност за обучение и социално взаимодействие, както и условия за осъществяване на диалог в съвременната мултикултурна среда.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.