Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

 

        Месец Шабан е вестителя на Рамазан. През този месец Мухаммед е говял най-много нафиле оруч, което още веднъж показва важността на ибадета през тези дни. През този месец мюсюлманите се готвят за посрещането на Рамазан, като  тази подготовка включва извършването на добрини от различно естество. Радостта за Рамазан започва от началото на трите свещени месеца, но тя е силно оизразена през месец Шабан, тъй като той е предвестника на Рамазан.

       Като по-специфично в този месец е нощта берат, която е петнадесетата нощ на месец Шабан. Според хадис в тази нощ Аллах Теаля опрощава греховете на всеки, който се обърне към Него и иска опрощение. Образно казано мюсюлманите искат да посрещнат  месец Рамазан пречистени от грехове, като им се дава такава възможност през нощта берат. Ето защо мюсюлманите се отдават на ибадет през нощта берат и правят ибадет до сутринта.

       Нека да не пропуснем възможността за ибадет през нощта и пре петнадесетия ден на месец Шабан. Извършването на добрини през това време е промоция, от която се възползват всички, които очакват отплата от Аллах. Аллах да приеме ибадета на всички и да ни даде възможност да посрещнем Рамазан, който е най-превъзходния от всички други времена.

 

Вижте още на:  https://www.youtube.com/watch?v=cMiaZVg-xQE 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.