Конференция на тема „Мюсюлманите в България: Динамика на нагласите” се състоя в столицата

 

            На 4 май 2017 година (четвъртък) в Нов български университет в София се проведе конференция на тема „Мюсюлманите в България: Динамика на нагласите”. Тя беше свързана с официално представяне във висшето учебно заведение на резултатите от проведеното изследване „Нагласи на мюсюлманите в България - 2016”. Сравнителното изследване е резултат от съвместната работа на агенция „Алфа Рисърч” и НБУ и е реализирано с финансовата подкрепа на фондация „Конрад Аденауер”.

            В рамките на конференцията, която се проведе в два панела и продължи през целия ден, участие взеха членовете на изследователския екип, провел изследването сред мюсюлманите в България, академици и представители на неправителствени организации.

            Сред изнесените доклади бяха този на доц. д-р Михаил Иванов на тема „Щрихи от образа на мюсюлманите в България - 2016”, „Радикализация на ислямизма или ислямизиране на радикализма: български проекции” – доклад на проф. Евгения Иванова, която е ръководител на изследователския екип. Доц. д-р Соня Хинкова представи темата за „Външните влияния върху нагласите на мюсюлманите в България: глобален и геополитически контекст”.

            Мюсюлманско изповедание беше представено на конференцията от заместник-главния мюфтия на България Бирали Мюмюн и от Ариф Абдуллах – преподавател във Висшия ислямски институт и в НБУ. Ариф Абдуллах изнесе доклад, фокусиран върху „Диахронен анализ на понятието „джихад”.

            Конференцията завърши с проведена дискусия около различни въпроси, свързани с представените резултати от изследването и изнесените доклади от участниците в конференцията.

 

            Очаквайте скоро на Grandmufti.bg интервю с доц. Михаил Иванов от НБУ - един от членовете на изследователския екип, провел проучването „Нагласи на мюсюлманите в България - 2016”.

 

Автор: Л. Чаушева

            

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.