Районно мюфтийство – Варна проведе празнично честване по случай Кутлу Доум 2017

 

Едно от последните за тази година празнични чествания в цялата страна в рамките на Седмицата на святото рождение – Кутлу Доум 2017 се проведе в град Варна. Мероприятието се състоя на 30 април (неделя) в сватбен салон „Бохеми” в кв. Чайка, а зад организацията стоеше Районно мюфтийство – Варна.

Официален гост на събитието беше Бирали Мюмюн – заместник-главен мюфтия на България, както и Билал Дарджан, Мюддесир Мехмед, Сюлейман Масурев и Танер Вели – районни мюфтии съответно на Добрич, Силистра, Велико Търново и Пловдив. Сред присъстващите бяха директорът на Духовното училище „Нювваб” в Шумен заедно с неговия заместник и група ученици от училището.

Като домакин на празничното честване варненският районен мюфтия Реджеб Реджебов приветства всички гости. Обръщение направи и заместник-главният мюфтия на страната Бирали Мюмюн. „Когато говорим за науката – не следва да я разделяме на религиозна наука и светска наука. Следва да приемаме науката като част от общото познание – за този свят и за Отвъдния.” – сподели в изказването си Бирали Мюмюн.

Лектори в рамките на програмата бяха Мюддесир Мехмед – районен мюфтия на Силистра, и Назиф ходжа – ваиз към Районно мюфтийство – Търговище. Двамата говореха по темата, която беше и тазгодишно мото на всички празнични чествания за Кутлу Доум в страната - „Търсете знанието от люлката до сетния си час”. Учениците от шуменското духовно училище разкрасиха програмата на мероприятието с мелодичните си гласове, като  изпълниха иляхита.

Тържествената програма в град Варна завърши с дуа, отправена от имама на град Варна хафъз Юмер Али Йозер.

За всички гости след края на честването Районно мюфтийство – Варна беше осигурило почерпка.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.