Близо 400 мюсюлмани се събраха на честване по случай Кутлу Доум в град Антоново

Близо 400 мюсюлмани от търговишко се събраха на празнична програма по случай Седмицата на святото рождение – Кутлу Доум 2017. Тя беше организирана от Районно мюфтийство – Търговище и се проведе на 27.04. (четвъртък) тази година в читалище „Христо Ботев” в град Антоново.

На събитието присъстваха редица официални гости – председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на град Велико Търново Сюлейман Масурев, районният мюфтия на Кърдажали Бейхан Мехмед и районният мюфтия на Хасково – Басри Еминефенди. Кметът на град Антоново Исмаил Ибрямов и директорът на духовното училище „Нювваб” в Шумен също бяха официални гости на мероприятието.

Честването беше открито с четене на откъс от Свещения Коран от Селим Тейфиков – имам на град Омуртаг. Тържествената програма беше водена от имама на търговишкото село Руец Айхан Аптулов и както всички тазгодишни мероприятия в рамките на Седмицата на святото рождение -  тематично беше насочена към посланието „Търсете знанието от люлката до сетния си час”. Именно по тази тема говориха и районните мюфтии – официални гости на честването.

С поетични рецитали и изпълнения на иляхита в програмата се включиха децата от коран-курсовете на селата Баячево, Кралево, Руец, Подгорица, както и ученици от шуменското духовно училище.

Имамът на село Гагово Васфи Салиев „разкраси” допълнително програмата с изпълненията си на иляхита под музикален съпровод на тамбура.

Празничното честване по случай Кутлу Доум в град Антоново беше официално закрито от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, който отправи всеобща дуа за здраве и благоденствие.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.