Коран и дуа прочетоха на историческите турски мюсюлмански гробища в Пловдив

 

По инициатива на Ахмед Пехливанов – председател на Мюсюлманско настоятелство – Пловдив, на 13 април (четвъртък) тази година беше направено посещение на историческите турскимюсюлмански гробища в града под тепетата. За душите на покойниците бяха прочетени Коран-и Керим и дуа.

Сред участниците в мериоприятието бяха районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, гост-имамът хафъз Нешат Ташкан, имамът на град Карлово Кемал Рашид,имамът на Джумая джамия в Пловдив Ерсин Ахмед, общинският съветник при Община Пловдив Хайри Мурад и много други мюсюлмани от град Пловдив и околностите.

След отслужения молебен бяха раздадени шербет и храна, с което мероприятието беше официално закрито.Като мюсюлмани инициаторите от Пловдив имат желанието подобни посещения на историческото гробище да се превърнат в традиция.

Гробищният парк е от османско време и е бил действащ в периода от 1870 година до 1982 година.В него няма свободни гробни места и е обявен официално за паметник на културата, като е същевременно и под защитата на ЮНЕСКО.

Мюсюлманско настоятелство – Пловдив работи по бъдещ проект, свързан с реставрация на надгробните плочи в историческото мюсюлманско гробище в Пловдив и озеленяване на свободните му площи.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.