Националният съвет на религиозните общности в България - на посещение в Македония

 

На 5, 6 и 7 април тази година Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) посети Република Македония. В рамките на тридневната визита в градовете Скопие и Охрид представителите на българските религиозни общности се срещнаха с протестантската, католическата и мюсюлманската общности в съседката ни. В Скопие бяха посетени протестантската общност, Центърът за междурелигиозен и културен диалог „Борис Трайковски”. В град Охрид гостите от България имаха възможността да се срещнат със Самет Айдар – мюфтия на град Охрид, както и да посетят Охридската митрополия.

Целта на посещението бе опознаване между хората от различните вероизповедания на България и Македония, представяне опита на НСРОБ  по отношение съжителството и сътрудничеството между общностите с различни вероизповедания в страната ни и обмяна на опит в сферата на междурелигиозния диалог между двете балкански страни.

В рамките на срещата си с представителите на НСРОБ охридският мюфтия Самет Айдар изрази положителните си впечатления от атмосферата и духа на разбирателство и сътрудничество в българската междурелигиозна организация. Подобен съвет в съседна Македония до момента не съществува.

По време на посещението в страната съседка Мюсюлманско изповедание бе представено от заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн, който е член на Управителния съвет на НСРОБ. Той бе придружаван от Сюлейман Масурев – районен мюфтия на Велико Търново.

НСРОБ е организация, учредена през 2008 година по инициатива на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Освен Мюсюлманско изповеданиe в състава й са още Българска православна църква, Католическа екзархия, Арменска апостолическа църква, Централен израилтянски духовен съвет и Обединени евангелски църкви. 

 

                                                                           Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.