Прокуратурата: По-големи присъди за шестима бивши лидери на босненските хървати

 

На 28 март тази година Прокуратурата внесе иск Трибуналът за военни престъпления за бивша Югославия в Хага да наложи по-висока присъда за бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич. Прокурор Барбара Гоу обяви досегашната присъда от 25 години затвор за абсолютно неадекватна, предвид „масовите” престъпления към мюсюлманите, извършени по време на босненската война, съобщава онлайн изданието Balkan Insight.

През 2013 година Международният трибунал в Хага произнесе присъдите на Пърлич и още петима бивши политически и военни лидери от самообявилата се през 1991 година държава на босненските хървати Херецег-Босна със столица Мостар. Според тогавашното решение на съда шестимата трябва да излежат общо 111 години в затвора.

Прокуратурата настоява присъдите на всички шестима да бъдат увеличени на общо 220 години затвор – на 40 години затвор за Ядранко Пърлич и Бруно Стоич – тогавашен министър на отбраната, и също толкова за Слободан Праляк и Миливой Петкович – бивши командири на хърватските въоръжени сили. Според искането присъдата на командира на военната полиция Валентин Чорич следва да бъде увеличена на 35 година, а тази на отговорника за военнопленниците Берислав Пушич – на 25 години. Всички те са осъдени за военни престъпления срещу босненските мюсюлмани по време на войната през 90-те години.

Според първоначалната присъда от 2013 година шестимата бивши лидери на Херцег-Босна са били участници в престъпление, инициирано от Франьо Туджман, бивш президент на Хърватска, при което постоянно и насилствено е било гонено босненското население.

Във вторник обаче прокурор Барабара Гоу заяви, че шестимата осъдени са „архитектите” на престъпленията и са изиграли „ключова роля” при извършването им.

„Мюсюлманите са били убивани по време на нападенията и са били насилвани да работят на фронтовите линии. Отвличали са ги, изнасилвали са ги. Мюсюлманските къщи и джамии са били разрушавани.” – каза още прокурор Барбара Гоу пред Международният трибунал в Хага във вторник.

Според адвоката на Пърлич искът на Прокуратурата е „нелеп”, пише още Balkan Insight. А делото на Пърлич е „най-голямото и най-сложното” в Трибунала, споделя адвокат Карнавас.

Очаква се Съдът да се произнесе до края на годината, когато Международният трибунал за военни престъпления за бивша Югославия в Хага ще бъде закрит. А съдебният процес със шестимата бивши политически и военни лидери от самообявилата се държава Херецег-Босна е най-продължителният и ще бъде последният в историята на Трибунала.

                                                                        

Снимка: www.rnw.org

                                                                           Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.