Семинар за свободата на вероизповеданията и борбата с дискриминацията се проведе в София

  

На 14 март тази година в София беше открит семинар на тема „Защита на свободата на вероизповедание и борба с дискриминацията и насилието по признаци религия и убеждение”. Той беше организиран в партньорство на Комисията за защита от дискриминация и Посолството на САЩ в България. Мероприятието продължи три дни и се проведе в столичния „София Хотел Балкан”.

„Бъдещето на България е като мултиетническо, мултирелигиозно общество”. – с тези думи посланикът на САЩ Ерик Рубин откри форума във вторник. В своето приветствие Ана Джумалиева, председателят на Комисията за защита от дискриминация, очерта пък тенденцията на възраждане на религиозните ценности, вярвания и убеждения през последните години.

Сред участниците в семинара бяха представители на Департамента по правосъдие и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, представители на различни религиозни общности от България. Участие взеха също членове на правозащитни организации, представители на държавни учреждения и институции, университетски преподаватели.

 

 

Мюсюлманско изповедание в България беше представено на събитието от заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн. Той запозна останалите участници с проблемите, които среща мюсюлманската общност в страната ни. По въпроса за престъпленията от омраза той даде пример с нападението над столичната джамия „Баня Башъ” през 2011 година, след което осъдени все още няма.

Под формата на доклади, презентации и практически занимания по групи участниците в семинара обсъждаха въпроси, свързани със законодателствата на България и САЩ по отношение свободата на вероизповедание, защитата от религиозна дискриминация и престъпления от омраза и измерването им.

В последния ден от семинара бяха очертани положителните примери за добро управление и постигане на разбирателство между представителите на различни религиозни и етнически групи.

 

 

Специално за Grandmufti.bg Стейси Бърнард Дейвис от Бюрото за демокрация, човешки права и труд към Държавния департамент на САЩ сподели за политиката на Правителството на САЩ, която е насочена към насърчаване и подпомагане както на по-големите, така и на по-малките религиозни общности и вероизповедания. „Американските религиозни общности имат дългогодишна история на сътрудничество. Малки или по-големи, всички те са равнопоставени”. – допълни тя.

На въпрос за проявите на верска нетърпимост – сравнено между България и САЩ, Дейвис отговори, че размерите й в България изглеждат доста по-големи, отколкото са в Щатите. „Бях шокирана, когато на семинара чух доклада за проявите на антисемитизъм в България, например.” – каза още тя.

 

Карийм Шора и Радждийп Сингх Джоли от САЩ

                                                                                   

Текст и снимки: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.