ВИСШИЯТ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ ПРОВЕДЕ ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ С МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА

 

Централният колективен орган на Мюсюлманско изповедание, Висшия мюсюлмански съвет, на 9 март проведе изнесено заседание в гр. Пловдив. То се проведе в бившето Мевлевихане, което днес функционира като ресторантски комплекс в Стария град. Провеждането на заседанието в духовната атмосфера на дервишката обител е прецедент в историята на Висшия мюсюлмански съвет.

 

Също така за първи Висшия мюсюлмански съвет проведе заседание с участието на представители на местни мюсюлмански структури от Южна България. По покана на председателя на колективния религиозен орган Ведат С. Ахмед над 20 председатели и секретари на мюсюлмански настоятелства, които са назначаеми по член 71, алинея 4 на Устава на Мюсюлманско изповедание, бяха гости на Висшия мюсюлмански съвет.

 

Председателят им благодари за отликването на отправената покана и ги увери, че тази практика ще продължи и в бъдеще, защото те представляват стабилните фундаменти на изповеданието. Представителите на мюсюлманските настоятелства изразиха задоволството си от поканата и изнесоха доклади за дейността си през 2016 г.

 

Макар че една част от настоятелите бяха от големи населени места, а други от малки, те до голяма степен имаха същите проблеми, които ги съпътстват при изпълнение на служебните им ангажименти. Сред изложените основни проблеми бяха трудностите при стопанисването на джамиите и останалите вакъфски имоти, тромавите административни процедури и предразсъдъците при някои институции, липсата на достатъчен брой квалифицирани религиозни кадри, трудността при организирането на Коран курсовете.

Повдигна се въпроса, че в Стара Загора джамията „Хамза Бей“ е превърната в музей и мюсюлманите са принудени да се молят в една къщурка. Председателят на Мюсюлманско настоятелство Пловдив подчерта, че почти всичките им приходи през 2016 г. са изразходени за съдебни битки срещу измамни административни и съдебни операции, извършени с участието на трима бивши председатели на настоятелството.

 

Независимо от проблемите и трудностите, с които се срещат мюсюлманските настоятелства, изразиха своята готовност за по-усърдна работа. Въпреки проблемите си представителите на местните структури на изповеданието подчертаха и редица положителни моменти в дейността си. При голяма част от тях в резултат на получени дарения от мюсюлманската общност има нови придобивки като имоти, подобрявания на имоти и изграждане на допълнителни постройки, обзавеждане и техническо оборудване, извършвани са социални дейности, финансово подпомагане на религиозната и просветната дейност и редица други.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.