Бакир Изетбегович: Босна и Херцеговина възобновява делотоза геноцида в Сребреница

 

 

Босна и Херцеговина внесе жалба до Международния съд на ООН в Хага за преразглеждане делото за масовите убийства на повече от 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница.

По думите на председателя на тройния президиум на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, който е син на бившия президент Алия Изетбегович – целта на иска е да бъде преразгледано решението на съда от 2007 година. Според него Сърбия не носи пряка отговорност за клането на босненските мюсюлмани през 1995 година, въпреки че само по себе си то е геноцид.

Изетбегович-младши съобщи, че Босна и Херцеговина има нови доказателства по случая. По думите му - Сакиб Софтич, представителят на Босна и Херцеговина в Международния съд в Хага, има пълна подкрепа да продължи делото.  

По повод предприетите действия от страна на Сараево сръбският министър-председател Александар Вучич излезе с изявление, в която казва, че „предстоят времена на трудни взаимоотношения между Сърбия и Босна“ и подчерта, че Босна и Херцеговина има повече какво да губи, отколкото Сърбия.

 „Дори преди 10 години нямаше доказателства срещу Република Сръбска, такива не съществуват и днес, поради простата причина, че Сърбия не е извършила с босненските мюсюлмани това, което Босна и Херцеговина се опитва да подхвърли“. – каза по случая с възобновяването на делото президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Искът от страна на Босна и Херцеговина беше внесен в Хага точно преди да изтече 10-годишният срок за обжалване решението на съда.

Мемориален център – Сребреница, Босна и Херцеговина

На 26 февруари 2007 година Съдът в Хага се произнесе по обвинението срещу Сърбия в извършване на геноцид спрямо босненските мюсюлмани в Сребреница. Тогава Международният съд реши, че извършеното с повече от 8000 босненци е „геноцид“ според Женевската конвенция, но Сърбия не е виновна за масовите убийства.

 

                                                                  Снимки и текст: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.