Вандали подпалиха джамията на плевенското село Крушовица

 

 

В четвъртък, на 02.03.2017 година, мюсюлмани от плевенското село Крушовица намериха джамията си с множество щети от вилнял в сградата пожар.

След сигнализиране на органите на реда и полицейски оглед на мястото в четвъртък, служителите на реда установили, че става дума за вандалска проява и умишлено предизвикване на пожара.

Според показанията на свидетел, живеещ в близост до мястото на инцидента, във вторник около 4:00 часа сутринта се чул шум от счупване на стъкла. Наличните веществени доказателства сочат, че прозорецът на мюсюлманския храм е бил счупен с голям камък, след което вътре е хвърлена самоделна запалителна бомба. В следстиве на това се е възпламенил пожар, който е нанесъл сериозни щети на джамията. За щастие след неизвестен период от време пламъците на пожара са угаснали от само себе си и не се е стигнало до пълното опожаряване на храма.

Поради служебно отсъствие на имама на селото Севгин Салим, през последните седмици джамията е заключена. Това явно е било допълнителен мотив за злосторника към извършването на вандалското деяние.

Личността на извършителя е неизвестна. Председателят на Мюсюлманско  настоятелство - Крушовица е подал жалба до полицията в град Долни Дъбник.

Жалко е, че случаят на подпалената джамия в плевенското село не е прецедент за района на Районно мюфтийство - Плевен. Това е и поредното посегателство срещу мюсюлмански храм в България изобщо.

Най-тъжното обаче е, че в навечерието на Националния празник 3-и март, 139 години след Освобождението, ни се напомня, че все още има хора в България, които продължават да живеят под “робството” на предразсъдъците, ненавистта и омразата - към различните от тях.

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.