Палестинският политик Мохамед Барака: „Искаме да живеем достойно в собственото си и единствено отечество“

 

            30 януари е денят, който се отбелязва в цял свят като Международен ден за подкрепа на правата на палестинците в Израел. По този повод Посолството на държавата Палестина в България със съдействието на Българо-палестинското дружество за приятелство и сътрудничество организира среща-разговор на тема "Правата на палестинците в Израел". Тя се проведе на 10.02.2017 година от 11:00 часа в пресклуб „Журналист“ към Съюза на българските журналисти в столицата.

Официален гост на събитието беше Мохамед Барака – палестински политик и гражданин на Израел. В рамките на срещата си с българските журналисти арабският политик и активист ги запозна с богат набор от факти около условията и ограниченията, с които живеят днес 1.5 млн. палестинци на територията на държавата Израел. В окупираните територии палестинското население наброява 4 млн. души. А общият брой на бежанците е повече от 6 млн. Това сочи, че общият брой на всички палестинци по света към днешна дата е доста над 12 млн.

„Целият палестински народ, в условията на неправда, има изключително голяма нужда от международна подкрепа“. – каза Барака.

Мохамед Барака има 16-годишен парламентарен опит в израелския Кнесет (авт. бел. – парламента на Израел). Има зад гърба си и 3 мандата като заместник-председател на Кнесета. В рамките на политическата си кариера е оглавявал множество значими структури, работещи в защита на правата на арабите в Израел. Бил е начело на най-големите партии, представляващи арабите в Израел. През есента на 2015 година е избран за председател на Висшата комисия по въпросите на арабските маси в Израел.

„С основание се приема, че Комисията е уникална по вида си формация, тъй като обединява всички политически формации, които работят в подкрепа на палестинците в Израел. Някои от тях са представени парламентарно, други – не, но всяка от тях има свое място в тази комисия.“ – обясни Мохамед Барака.

Домакините от Съюза на българските журналисти в София се обърнаха с благопожеланията да се стигне до положително развитие на израелско-палестинския проблем и в най-скоро време „да се преустанови всякаква форма на несправедливост, болка и страдание, за да пребъдат реално мирът и благоденствието на нациите по света.“

 

Текст и снимки: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.