Лъч на надежда

Изложба на тема „ Вярата – надежда за по-добър свят“ бе открита на 21.12.2016 година от 17:00 часа в сградата на Столична община. Тя е организирана от Националния съвет на религиозните общности в България, като се провежда с подкрепата на Столична община.

Изложбата е вторият етап след провелия се конкурс от Националния съвет на религиозните общности за художествени творби, в който участие взеха представители на шестте официални вероизповедания в България. Конкурсът бе проведен в 3 възрастови категории – от 6 до 11 години, от 12 до 14 години и от 15 до 18 години. Общият брой на творбите, които взеха участие в надпреварата, бе над 80. От тях 30 бяха отличени да вземат участие в изложбата. От всяка възрастова категория бяха излъчени първенци. Представители на мюсюлманската общност успешно се класираха за едно трето място Джемиле Миглена Кичикова - 12 г. от с. Драгиново  и една поощрителна награда за Савина Хайдушка - 17 г. с.Чурка

Националния съвет на религиозните общности в България делегира отговорността за подготовката на изложбата на заместник-главният мюфтия на България Бирали Мюмюн. Освен че е представител на мюсюлманската общност в Съвета на религиозните общности, Бирали е и художник.

Журито, което оценяваше художествените творби на младежи от различни вероизповедания в страна ни, бе в състав от преподаватели от Национална художествена академия.

В своето обръщение на официалното откриване на изложбата заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн каза „Тази изложба е един лъч светлина за надежда.“ След което добави, че „Трудната политическа обстановка в международен и световен план доказва колко трудно съжителстват представителите на различните религиозни общности. Религиите биват изтъквани като причинител за конфликтите. Настоящата изложба „Вярата – надежда за по-добър свят“ има за цел да остави друго послание и да докаже тъкмо обратното. Дейността на Националния съвет на религиозните общности в България иска да докаже, че религиите не създават, а могат успешно да разрешават конфликти и проблеми в съвременните общества. “

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 31 януари 2017 година. Всеки, който има интерес и би желал да я разгледа, може да го направи в сградата на Столична община на ул. „Московска“33.

Националният съвет на религиозните общности в България благодари на Столична община за предоставената възможност да бъде реализирана изложбата „Вярата – надежда за по-добър свят“, както и на всички участници в конкурса. Идеята е конкурсът да стане традиция и да се провежда ежегодно.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.