Правата на човека (кул хаккъ)

 

Кул хаккъ – така се наричат всички права, които човекът притежава. Свещеният Коран обръща голямо внимание на човешките права. Доказателство за това е, че три четвърти от заповедите и забраните в него са свързани с тях. Според Корана от дадеността на Аллах не приключва само с изпълнението на определените ибадети, а в същото време се изисква и голямо уважение към правата на хората. Защото в противен случай е невъзможно тяхното съжителство на едно място. Съжителството на хората и гарантирането на братските им отношения е толкова важно при Аллах Теаля, че въпреки опрощаването Му на всички грехове Той не опрощава тези, които са свързани с правата на човека. Предателството, опозоряването,

презрението, увреждането на собствеността, посягането на живота, измамата, клеветата, клюкарството и неговото разпространяване от човек на човек, предизвикването на анархия,

неуважението към религиозните и националните ценности и още много други неща са от поведенията, които са приети за неуважение към човешките права.

 Относно престъпващите тези права Аллах е повелил: „Вина имат само онези, които угнетяват хората и престъпват по земята без право. За тях има болезнено мъчение“ (еш-Шура, 42: 42).

А Пратеника (с.а.с.) е казал: „Мюсюлманинът е брат на мюсюлманина не го угнетява и не го предава на угнетители те. Когато някой се притече на помощ на  свой брат мюсюлманин, и Аллах ще му се притече на помощ. Ако някой избави своя брат от затруднение, и Аллах ще го избави от затруднение в Съдния ден. А когато някой прикрие срамотата на своя брат, тогава и Аллах ще прикрие неговата в Съдния ден“ (Бухари и Муслим).

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.