ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ ЗАСЕДАВА В СОФИЯ

 

Членовете на висшия колективен орган на Мюсюлманско изповедание се събраха на 1 декември в София за поредното заседание на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС). Въпреки ниските температури, заснежените и заледени пътища, мюфтиите, председателите на мюсюлмански настоятелства, имамите и педагозите, които са членове на съвета, разгледаха редица важни въпроси, касаещи живота на мюсюлманската общност в страната ни.

В изнесените обстойни доклади от отдел „Социален“ към Главно мюфтийство бе докладвано, че с кампанията за курбан с месо са зарадвани на петдесет хиляди души. Също така бе отбелязано, че се наблюдава увеличаване на доверието към Главно мюфтийство от страна мюсюлманското население и партньорски организации, което се вижда от резултатите в социалните кампании.

ВМС през летните месеци взе решение за организиране на национална подписка срещу опитите за ограничаване на религиозните права на мюсюлманите в България, но тъй като тогава страната влезе в предизборна атмосфера, за да се избегнат политически спекулации, изплънението бе отложено. Тъй като изборите минаха, затова вече стартира националната подписка, която е против законови промени, целящи ограничаване на покриването на мюсюлманката, ограничаване на езана, забраняване на религиозните проповеди на майчин език, вземане на рестриктивни мерки по отношение на финансирането на изповеданието и други.

Въпросът за управлението и стопанисването на вакъфските имоти е една от важните въпроси на изповеданието, която се регулира и контролира от ВМС. По този въпрос съветът обсъди доклада на Комисията по вакъфи и гласува техните предложения за отдаване на вакъфски имоти под наем, както и закупуване на имоти в определени населени места за изграждане на джамии или разширяването им.

Както в началото на тази година, така и за предстоящата година ВМС взе решение за организиране на национална кампания за набиране на средства за поддържане на Курса за имами в с. Устина, Пловдивско. Тя ще се организира от средата на този месец до 27 януари 2017 г. За информация, по време на кампанията в началото на тази година бяха събрани 28 355 лева и големи количества трайни продукти.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.