“Вечер на ашурето” беше отбелязана в град Пловдив

Турската общност на Пловдив съвместно с Дом на етносите организираха специална “Вечер на ашурето” на 21 октомври (петък). Мероприятието беше организирано за пръв път в града под тепетата и бе по идея на Ахмед Пехливан - член на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, която работи за запазване на етническата толерантност и приобщаване на различните общности към културния живот в града. Ашурето е познато като “гозба на мира” сред всички народи. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ястие в историята, a световната гастрономия припознава този апетитен десерт като културно и гастрономическо наследство на турския народ. Името му идвa от aрaбскaтa думa عشر (aшера) зa числото десет и се свързва с 10-ия ден от първият месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието, което задължително се приготвя на този ден, се нарича “гозба на мира”.

“Вечер на ашурето” беше организирана за първи път в Пловдив и Мероприятието беше уважено с присъствие от генералния консул на Турция в Пловдив Бирей Йълмазсой, търговското представителство и социалните дейности към генералното консулство, районния мюфтия на Пловдив, представители на областната администрация, голямата община и на представители на всички етнически общности, членуващи в дома на етносите в Пловдив.

Домът се превърна в художествена галерия с представянето на фотоизложба, която показва различни периоди от съществуването на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград. Тази година се отбелязват 400 години от построяването на сградата, която е паметник на културата от местно и национално значение и е включена в каталога на ЮНЕСКО като третата по големина джамия на Балканския полуостров.

В края на вечерта всички присъстващи, независимо от техния произход и религия, бяха почерпени с ашуре.

Фотоизложбата беше на разположение на пловдивчани и на гостите на града от 21 до 28 октомври.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.