Конференция за вакъфите в европейския съюз с проведе в Любляна

На 15 и 16 октомври главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, заедно с главния секретар Джелял Фаик,  взе участие в международна конференция на тема „Вакъфите в Европейския съюз“ в Любляна, Словения. Домакин на конференцията беше Ислямската общност в Република Словения с подкрепата на ислямска банка за развитие и Генералния-секретариат на вакъфите в Кувейт.

Целта на конференцията бе да представи въпросите с вакъфите и тяхното значение като общо благо в различните области на дейността на мюсюлманските общности в сферите на образованието, културата, изкуството, социалната и хуманитарните дейности, както и тяхното място в Европейския правен ред. Събитието протече в пет различни сесии, в които основните теми бяха състоянието на вакъфите в страните-членки на ЕС, вакъфската институция в исляма, културно-цивилизационното им значение, темата за вакъфнаметата, въздействието на вакъфите върху развитието на градовете и архитектурата, предизвикателствата пред тях и др.  Юристът и адвокат Урбан Врачник, активно ангажиран в подготовката на документацията за строежа на ислямския център и джамията в Любляна, представи своя доклад за значението на вакъфите и фондациите и юридическия статут на вакъфите в Европейския съюз. Главният мюфтия Мустафа Хаджи представи вакъфите в България, тяхното значение в миналото и днес, както и актуалното им състояние.

На конференцията взеха участие още лидери и представители на мюсюлманските общности на Балканите и Европа като цяло. На официалното откриване на конференцията изнесоха речи главният мюфтия на Словения проф.д-р Неджат Грабус, кмета на Любляна Зоран Янкович, директора на Световната организация за вакъфите Адел Мохамед ал-Шариф и представител на генералния-секретариат за Вакъфите в Кувейт Мансур Ал-Сакаби.

Участниците във форума установиха и се обединиха около идеята, че въпросът с правния статут на вакъфите в Европейския съюз и Югоизточна Европа не е решен и мюсюлманските общности са изправени пред редица предизвикателства и са необходими усилия за тяхното запазване в автентичен вид и правилното им използване. Изнесените доклади по време на конференцията ще бъдат публикувани в печатно издание в близко бъдеще.

В рамките на събитието участниците имаха възможност да посетят забележителностите на Любляна, строителната площадка на ислямския културен център и джамията в града.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.