Районно мюфтийство – Смолян проведе IX-то регионално състезание по Основни познания за исляма

Районно мюфтийство – Смолян проведе деветото поред Регионално състезание по основни познания за ислямската религия. То се състоя на 30.08.2016 г. в централната джамия на гр. Рудозем. Повече от 400 деца от цялата област с нетърпение чакаха този ден през лятото. В тазгодишната надпревара, участие взеха общо шест Коран курса, които се съревноваваха помежду си като отбори. В началото на състезанието Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов приветства всички присъстващи деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани.

Състезанието премина в два кръга. Първият от тях беше теоретически, като в него всеки състезател решаваше тест с 15 въпроса в областта на акида, фъкъх и ахляк. Вторият кръг изискваше от участниците да покажат на практика как се отслужва намаз, като освен това отборите трябваше да отговарят и на един допълнителен въпрос. Най-интересната част за всички останали малчугани, които присъстваха на състезанието, беше организираната викторина, която завърши с много раздадени награди.

С нелеката задача да отсее най-добрия отбор сред участващите беше натоварено журито  в състав: Председател: хафъз Шефкет Хаджи – директор на курса за хафъзи в гр. Мадан и членове: Селви Мурад – студент по хадис в Р Турция и Сами Фазлийски – преподавател в СОДУ Момчилград.  Всички отбори от различните Коран курсове се представиха на ниво, за което заслужават похвала. Още по-специална похвала заслужават отборите, които за пръв път взеха участие в такъв род състезание.
Както всяко друго състезание и това трябваше да завърши с избор на най-добрия отбор. Най-добре подготвен за втора поредна година се оказа отборът на момичетата от Коран курса в гр. Рудозем с преподавател Мюмине Шерифова. На второ място се класира отборът от Коран курса в с. Равнил, общ. Мадан, а на трето - този от с. Ряка, общ. Смолян.

Първите три отбора получиха специални награди, осигурени от Районно мюфтийство – Смолян. Освен тях наградени бяха и останалите участници в състезанието, като всеки от Коран курсовете получи и различни спортни принадлежности.

Доволни, че са оползотворили по най-добрия начин лятната си ваканция, децата от Коран курсовете, които превърнаха джамиите в храмове на познанието и науката, ще пазят дълго време спомена за този ден в сърцата си. Първенците от Рудозем ще представят областта на X-то национално състезание по Основни познания за Исляма, което ще се състои на 09 и 10 септември в гр. Гоце Делчев. Те ще се състезават с отборите, класирали се на първите места в състезанията по региони, проведени в цялата страна.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.