Районните мюфтийства на Велико Търново и Айтос проведоха регионални състезания по Основни познания за исляма

 

В два поредни дни, на 29 и 30 август, се проведоха регионалните състезания по Основни познания за исляма, организирани съответно в районните мюфтийства в Айтос и Велико Търново.

Състезанието за региона на Айтос се проведе проведе в джамията на село Разбойна. Тази година в надпреварата се включиха децата от общо 15 летни коран-курса.

В началото на състезанието районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем поздрави участниците и им пожела успех. Състезанието се проведе в пет кръга, като в първите три децата решаваха тестове, свързани с основни религиозни познания и сийер. В четвърти кръг отговаряха на въпроси, свързани с ахляк и ибадет, а последният кръг беше за четене наизуст от Корана. Журито беше в състав Хаджи Йълдъръм, Сунай Рамадан и Хюсеин Салим.

Най-добри резултати показаха участниците от летния коран-курс в село Карагеоргиево, като те се класираха на първо място. На второ и на трето място се класираха съответно участниците от Айтос и от село Добра поляна. Накрая всички участници получиха различни награди от Районно мюфтийство-Айтос.  
Регионалното състезание по Основни познания за исляма за региона на Велико Търново се проведе на 30 август от 10.00 часа в джамията на града. На състезанието се явиха децата от общо пет летни коран-курса. Членове на журито бяха районният мюфтия на Велико Търново  Сюлейман Масурев, имамът на Свищов Сюлейман Муртаза и имамът на град Килифарево Ефраим Муталибов. След класирането водещитe на състезанието обявиха резултатите. На първо място се класираха учениците от град Севлиево с преподавател Хюсеин Кахраман – имам  на Севлиево, на второ място бяха учениците от град Свищов, трето място заеха учениците от град Велико Търново, на четвърто място се класираха децата от Полски Тръмбеш и на пето - учениците от село Писарево. Класиралите се на първо място придобиха правото да участват в Национално състезание по Основни познания за исляма, което ще се проведе в град Гоце Делчев. Районно мюфтийство - Велико Търново осигури подаръци за всички участници в състезанието. Класиралите се на първо, второ и трето бяха удостоени и с грамоти.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.