Списание "Мюсюлмани" с конкурс по повод 30 години от  1984-1985 г.

Списание "Мюсюлмани" организира  конкурс по повод 30 години от  1984-1985 г. на тема  „Да не се забравя, за да не се повтаря”. Тази година се навършват 30 години от безславната зима на 1984-1985 г., когато тоталитарната държавна машина бе впрегната да извърши поредната черна работа на управляващата партия.
За броени дни и седмици огненият валяк премина през цялата страна и не остави нито един жив човек с турско-мюсюлманско име, а дори и обитателите на тихите гробища получиха по служебен път българо-християнските си имена! По този начин партийните величия искаха с един замах да разрешат проблемите натрупани с десетилетия.
Обнадеждени от срамния опит "да възстановят българските имена на родопските мюсюлмани и ромското население", сега трябваше да изравнят последната бариера пред мечтаната им "единна социалистическа нация".
Обществени организации, общини, "народната" милиция и войскови съединения се втурнаха да вразумят уж потъналата в заблуда част от населението на страната. Поставиха  "край на разединението на нацията". Но кой не знае, че всеки край е начало на нещо друго, което не бяха предвидили "величията" от Политбюро. Тих тътен прогърмя под земните пластове. Натрупаните гневни вълни се втурнаха като буйни пролетни води и пометоха от пътя си всичко пошло, пагубно и мерзко, за да грейне мечтания ден на демокрацията.
1.    Списание "Мюсюлмани" се обръща с молба към своите читатели да споделят своите  спомен, интервю, очерк, есе, фотографии и картини с оглед да не бъдат забравени тези дни и имена и да послужат за пример през идните векове, за да не се повтарят друг път срамните сцени в историята на България.
За първите трима от всяка категория ще се връчат парични награди, а за всички включили се в конкурса ще бъдат осигурени материални награди.
Най-добрите материали ще се публикуват в сп. „Мюсюлмани” и сайта на Мюсюлманско изповедание grandmufti.bg. Краен срок за изпращане на материалите:14 декември 2014 г. Материалите могат да се изпращат на електронен адрес: muslumani@grandmufti.bg или адрес: София – 1000, ул. Братя Миладинови № 27, за сп. „Мюсюлмани".


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.