40 хиляди фенера за Рамазан са запалени в Джидде

 По време на Рамазан 40 000 фенера (фануси) украсяват улиците, къщите и ресторантите в Джидде. Фенери основно се предпочитат от хотели и ресторанти и търговски центрове, тези с по-малките размери се предпочитат за украса на жилищните домове.

Първите такива фенери са се били появили в Египет те се правели ръчно със спазване на всички технологични изисквания и се ползвали с голяма популярност в арабския свят.

„Когато настъпи Рамазан, магазините, кафенетата и домовете се осветяват от фенери – разказва Хасан, собственик на кафене в центъра на Джидде- Аз също украсявам моето кафене с фенер, това е традиция, която съм наследил от моя баща”.

Преди фенерите са били правени изключително от мед, докато сега благодарение на новите технологии ги правят от преработени консервени кутии и цветно стъкло. Също така може да бъдат намери и фенери изготвени от пластмаса. Те светят с различни цветове, пеят песни за Рамазана, работят с батерии и са прекрасен вариант за децата, които обичат да бягат по улиците с фенер в ръка.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.