Диалогът е общия ни път

Националния съвет на религиозните общности НСРОБ по покана на председателя на комисията по вероизповедания и правата на човека г-н Красимир Велчев, проведе среща в парламента.

Повода на срещата бе внесения в пленарна зала закон за носене на облекло покриващо или скриващо лицето.

Мюсюлманско изповедание представи своето становище на г-жа Цецка Цачева -председател на 43-то народно събрание. Също така комисията по вероизповедания и правата на човека бе запозната с позицията на МИ.

На срещата присъстваха председателя на комисията г-н Велчев и зам.председателя г-н Антонов. НСРОБ бе представен от своя председател проф.д-р Рупен Крикорян, зам.главния мюфтия Бирали Бирали, отец Петко Вълов и пастор Евгени Найденов.

Членовете на националния съвет изразиха своята подкрепа на мюсюлманското изповедание и споделят опасенията свързани с чл.2, ал.2 на гореспоменатия законопроект. В този член се третира частичното покриване на лицето като се включват ушите и косата, това може сериозно да засегне всички жени, които носят забрадка от мюсюлманската религия и други представителки на традиционните ни вероизповедания.

В своето становище МИ предложи на народните избраници  в горепосочения член да се направят съответни корекции като в частичното покриване на лицето не се включат ушите и косата. Зам.главния мюфтия Бирали Бирали обърна внимание и на втори момент, посочен в заключителните разпоредби а именно, инкриминирането на деянията за принуда и насилствено покриване на жената. Необходимо е текста да бъде прецизиран за да не допусне интерпретиране, което да нарушава правото на вероизповедание на всеки човек от една страна и правото на свободен избор на религиозна идентичност.

Г-н Велчев изрази своята готовност за диалог да представи коментираните моменти, като се стигне до консенсус осигуряващ националната сигурност от една страна и свободата на изповед от друга страна. Д-р Крикорян посочи своето задоволство от появилия се диалог между законодателните институции и НСРОБ представящ най-добре позициите на основните вероизповедания в страната.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.