Неща, които са мекрух за говеещият

 

• Опитване на нещо по вкус, без да се поглъща.

• Събиране на слюнката в устата и поглъщането й наведнъж.

• Дъвчене и държене в устата а нещо, което не се разлага, няма вкус или цвят (например, камък).

• Прегръдка или целувка със страст (тоест шехвет). Но ако тя доведе до оргазъм и еякулация при двойката, или единият от тях погълне слюнката на другия, то тогава оручът се разваля.

• Вършене на работа, която е причина за безсилието и отпадането по време на рамазана. Поради това, че може да стане причина за изоставянето на фарза или неговото нецялостно изпълнение, тя е сметната за мекрух.

Ползите от оруча

Едно от най-важните неща е, че го предпазва от лошите дела и навици. Защото оручът, който ислямската религия изисква, е този, който се държи от сърце и със съзнание, Аллах (с.т.) казва: „О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да сепобоите.“(ел-Бакара, 2: 183)

Чрез оруча човекът придобива навик за преодоляване на гнева. Оручът слага юзда на желанията и страстите, помага за самоконтрола и опазването на целомъдрието. Оручът учи на търпение и издръжливост, кара човека да свиква с трудностите и проблемите, прави го по-зрял. Оручът спомага човека да осъзнава благата и го научава да ги използва правилно. Една от най-важните цели на оруча е човекът да развие чувството си за благодарност към Аллах (с.т) за всичко с което го е дарил. Чрез оруча чувствата за състрадание у човека спрямо бедните нарастват. Така той започва да ги съжалява, да проявява милост и да им помага.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.