Нощта на опрощението – Бераат

Какво означава думата бераат?
Буквалното значение на думата „бераат“ означава оправдание, опрощение, помилване, прошка, милост, извинение и излизане на чисто…тоест пред Аллах. Думата „бераат“ се споменава на две места в Свещения Коран (Камер, 54: 43) и (ет-Тевбе, 9: 1). А в хадисите тази дума обикновено се използва със значения като спасение от греховете или пък странене от определена група или общество.

Важността на тази нощ.
Нощта Бераат е петнадесетата нощ от месец шабан и заема важно място в живота на мюсюлманите. Тя е от първите благовестия на рамазана. Според преданията, през тази нощ се преглеждат книгите с деянията на рабите – амел дефтерлери, и поради това, предпочетено е през тази вечер да се иска прошка и напътствие от Аллах (с.т.).
Предава се също, че през тази нощ се определят и записват в Запазената книга – Левхи махфуз, препитанието, делата, живота и смъртта на всеки раб от рабите на Аллах Теаля за идната година. Затова Пратеника удължавал намаза и дуата си през тази нощ, а в деня преди нея – спазвал оруч.
В предание от Айше дъщерята на Ебу Бекир (р.а.) се разказва: „Една нощ Пратеника на Аллах (с.а.с.) стана, взе абдест и започна да се кланя. В намаза до такава степен удължи седждето, докато помислих, че е мъртъв. Когато видях това, станах и помръднах палеца му, като видях че мърда аз се дръпнах назад. След като вдигна челото от седжде и завърши с намаза, той се обърна към мен, засмя се и ми каза: „О, Айше, нима си помисли, че Пратеника на Аллах се шегува с теб?“ Не, о, Пратенико на Аллах! - отвърнах аз. Помислих, че Аллах прибра душата ти, поради дългият престой, който направи в седжде. Тогава той каза: „А знаеш ли, в коя вечер сме сега?“ Казах: „Аллах и Неговия Пратеник знаят най-добре“ Каза: „Тази нощ е петнадесетата нощ от месец шаабан. Тази нощ Аллах Теаля се проявява със своята милост над рабите си и опрощава всички опрощаващи, помилва всички милостиви и отлага наказанието за прегрешилите (та дано се покаят.)“ (Бейхаки)

Някои от хадисите, в които се споменава за величието и благодатта на тази нощ:
От Ебу Муса ел-Ешари се разказва, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “През петнадесетата нощ на месец Шабан, Аллах Теаля опрощава – със своята безкрайна милост - всички мюсюлмани, освен онези, който вършат ширк (съдружават Го с други), и тези които всяват враждебност сред свояте братя мюсюлмани.“ (Ибн Мадже)

В Предание от Али ибн Ебу Талиб пък се предава, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: „Настъпи ли петнадесетата нощ на месец Шабан, станете и прекарайте нощта в ибадет, а другия ден прекарайте спазвайки оруч. През тази нощ до изгрев слънце Аллах дарява небосклона с много благодат и повелява следното: „Няма ли кой да поиска прошка, за да му опростя? Няма ли кой да иска препитание, за да му го дам? Няма ли кой да е навикнал (с лошо) за да го спася (и пречистя от него).“ (Ибн Мадже)

     А в сборника на Имам Таберани се предава, че една вечер Джебраил (а.с) дошъл при Пратеника на Аллах (с.а.с.) и казал: „Стани! Стани кланяй намаз и прави дуа. Тази нощ е петнадесетата нощ от месец Шабан. Който прекара тази нощ в ибадет, ще бъде опростен от Аллах Теаля, освен тези които сдружават други с Него, магьосниците, врачките, скъперниците, престрастените към алкохола, лихварите, прелюбодействащите и всяващите враждебност сред мюсюлманите.“ (Таберани със слаба верига).

Въпреки, че няма специално определени ибадети за тази нощ, то вземйки под внимание нейното величие и благодат, би било добре това ползотворно време да се прекара в ибадет и подчинение. Грешниците трябва с искрени чувства и дълбоко съжаление да се покаят пред Аллах Теаля и да обещаят, че никога повече няма да извършат повторно греховете си. А праведните раби да искат от Него направление и за в бъдеще. Ето поради това някои от приближените раби са правели следната дуа:

„Я Рабби, в Свещения Коран Ти повеляваш, че „Аллах изличава и утвърждава, каквото пожелае, и у Него е Книгата–майка (Левх-ил махфуз). Ако името ми е записано сред имената от обитателите на дженнета, запази го там където е, но ако е записано сред имената от обитателите на джехеннема, умолявам Те, Господарю на световете, заличи го от там и го впиши сред имената на щастливците. О, Ти, в чиято ръка са сърцата на всички раби! Утвърди сърцето ми по пътя на твоята праведна религия…“ (Амин).

Някои от достойнствата на нощта Бераат според ислямските учени:
- Всевишният Аллах, в средата на месац Шабан разглежда положението на рабите си и опрощава всичките им грехове, освен на двуличните и злобните от тях.
- През тази нощ Аллах (с.т.) дарява вярващите с опрощения и благодат. Тази нощ е нощта на опрощението и благодатта.
- През тази нощ се предопределят доста неща, дават се сведения на меляикетата относно смъртта и препитанието на хората.
- През тази нощ е дадено правото за шефаат на Мухаммед (с.а.с) и др...


Джемал ХАТИП


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.