Младият човек има необходимост добре да познае себе си

В рамките на 3 дни, средните общо образователни духовни училища бяха посетени от зам.главния мюфтия Бирали Бирали и д-р Сефер Хасанов – преподавател във ВИИ-София.

Повод на тези посещения е провеждане на практически изпит по дисциплината Методи на религиозно обучение и възпитание.

Предметът се изучава в четвърта последна година като подготвя завършващите да придобият определени педагогически умения в бъдещата им реализация.

Тези няколко дни откриха прекрасна възможност изпитващите да участват в дискусии с учениците в съответните училища в Шумен, Русе и Момчилград.

Проведения искрен диалог се засегнаха теми свързани с изграждане на силна личност готова да посрещне предизвикателствата на своето съвремие.

„Младият човек има необходимост добре да познае себе си и да направи своя избор съобразно наклонностите и заложения талант в него, спомена зам.главния мюфтия и преподавател във ВИИ-София, като добави „В учебните центрове (СОДУ) е бъдещата интелигенция на мюсюлманската общност, разбираща добре своята визия и мисия. Тава е дълъг път на израстване по време на който младия човек има необходимост от правилни и точни примери за разбиране на своята вяра и религия в реалностите, в които живее”.

„Всеки от вас има определен потенциал, който трябва да бъде открит и доразвит. В ислямските училища не израстват  само имами и ваизи, но и лекари, юристи, инженери, учители. Открийте вашия капацитет” каза д-р Сефер Хасанов. Така също добави, че трябва да сме готови за предизвикателствата на ХХI век като обогатяваме ежедневието си с богато и разнообразно четене.

Двамата преподаватели оцениха тези срещи позитивно и ги намериха за плодотворни. Присъстващите се разделиха с пожелания за по чести инициативи в такъв вид срещи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.