Главно мюфтийство организира редица семинари за ученици през априлската ваканция

 

Главно мюфтийство проведе няколко семинара за ученици на различни места в страната по време на априлска ваканция.

В периода 1 - 4 април тази година такъв семинар се проведе в село Устина, област Пловдив. Участниците в семинара бяха ученици от коран-курса за хафъзи в град Мадан. Лектори бяха Бирали Бирали – заместник-главен мюфтия на България, Мустафа Избищали - районен мюфтия на София, Ресим Шаматарев – експерт „Иршад“, както и преподаватели от курса в Мадан.  Под ръководството на Селим Мехмед - директор на курса за имами с Устина и на хафъз Шефкет Хаджи - директор на коран-курса, с цел разнообразяване на програмата на семинара участниците посетиха джамиите в град Пловдив, както и забележителности в Стария град. Проведени бяха спортни състезания по тенис на маса и волейбол между курсистите. Младежите бяха и на излет до местния водопад. В края на неколкодневния семинар всички участници получиха подаръци от Главно мюфтийство. Веднага след приключването на въпросния семинар в базата в Устина пристигна втора група момчета. Вторият семинар се проведе отново под ръководството на Главно мюфтийство в периода 4-9 април. В него участие взеха 18 момчета от четвърти до осми клас от районните мюфтийства на Пазарджик, Благоевград и Хасково. Под ръководството на Селим Мехмед - директор на курса за имами в село Устина и на Сабит Гуджов - имам на село Краище, участниците посетиха двете джамии в град  Пловдив, както и забележителности в Стария град. Проведени бяха спортни и развлекателни мероприятия. Учениците и от втората група бяха на излет разходка до местния водопад.

 

Подобен семинар за момчета беше организиран и проведен и в село Билка, област Бургас. Учениците получиха основни познания за исляма. В семинара взеха участие 19 момчета от районните мюфтийства на Айтос, Сливен и Стара Загора. Направена беше спортно-развлекателна програма, както и посещения в град Айтос и в курорта Слънчев Бряг.

 

Под ръководството на Главно мюфтийство и с активното съдействие на Назиф Назифов и Азиз Азизов беше организиран и проведен семинар за момчета в село Делчево, област Разград. Семинарът отново беше за получаване на основни познания за исляма, като в него се включиха 20 момчета от районните на Разград, Силистра и Русе.

 

40 момчета от шуменско също получиха възможността да получат нови и да подновят вече натрупаните знания за исляма в рамките на 7-дневен религиозен семинар за деца от четвърти до осми клас. Той беше организиран от Главно мюфтийство съвместно с Районно мюфтийство – Шумен. Едноседмичният семинар се проведе между 3 и 9 април в учебната база на СОДУ „Нювваб“ в град Шумен. Програмата беше разнообразена с най – различни развлекателни игри и посещения на културно-историческите забележителности на града.

 

В рамките на априлската ваканция на няколко места в страната се проведоха семинари и за момичета в училищна възраст. В периода 4-9 април такъв семинар се проведе в сградата на СОДУ – Момчилград. В него участваха 37 деца от районите на Кърджали, Сливен, Крумовград. На него се проведоха учебни занятия по Коран, Фъкъх, Сийер, Ахляк, Акаид. Лектори в семинара бяха ваизът към Районно мюфтийство - Благоевград Джемиле Муса, както и Ерифе Муса, Фатме Дурльова и Сабие Кьорова.

 

Семинарът премина в съчетаване на образователно с развлекателно – децата имаха време и за забави и игри, като също посетиха джамията „Йеди къзлар“, намираща се в близост.

 

Едноседмичен семинар за момичета от четвърти до осми клас беше организиран и в Рудозем от Главно мюфтийство съвместно с Районно мюфтийство - Смолян. В него взеха участие 35 момичета от районните мюфтийства на Смолян, Благоевград и Пазарджик. Под ръководството на Хайри Шерифов и лекторките Медиха Караибрахимова, Мюмине Шерифова и Айше Шатърова момичетата получиха основни познания за исляма. Проведоха се спортно-игрови и забавно-развлекателни мероприятия. Направено беше посещение на Районно мюфтийство  - Смолян, където районният мюфтия приветства участниците в семинара.

 

От името на Главно мюфтийство всички ученици, взели участие във всеки един от проведените семинари, получиха подаръци. Организаторите благодарят на децата, които избраха пълноценно да оползотворят дните от априлската си ваканция, като се включат в организираните религиозни семинари, и им пожелават успешно завършване на учебната година.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.