Главния мюфтия: Мюсюлманите са призвани да обяснят принципите и ценностите на Исляма

„Въпреки че религията е изтласкана в периферията на социалния живот, факт е необходимостта на хората от завръщане към религиозните ценности, които да възстановят  нормалните човешки отношения. Свидетели сме на насилие върху деца, ученици, възрастни хора и пр. всичко това е факт поради липса на религиозно възпитание, което води до подмяна на ценностната система на обществото“, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на конференция – „Мюсюлманско изповедание 2016-2021“. Събитието бе организирано от Главно мюфтийство в столичен хотел на 28 март т.г. Целта на конференцията бе да се запознае широката общественост с широкоаспектната дейност на Изповеданието и неговите бъдещи перспективи за развитие.

Участие взеха още бившия ректор на Висшия ислямски институт (ВИИ) доц. д-р Ибрахим Ялъмов, председател на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Мурат Пингов и Бирали Мюмюн,  и главния секретар Ахмед Ахмедов.

„Трябва да обясним на мюсюлманите, че не е престъпление да си мюсюлманин. Свободата на изповедания е гарантирана от конституцията на България, действащото законодателство и международните актове за свободата на вероизповедания. Това ни дава самочувствие  да се противопоставим с мирни средства на опитите да се съпоставят мюсюлманите в България с тероризма”, подчерта главния мюфтия в своя доклад.  

 

Той посочи, като приоритет възпитанието на младите хора на отговорност и родолюбие, което да се изразява в сътрудничество с държавните институции за опазване на мира и свободата, както и да не се поддават на провокациите на политици и националисти, целящи постигането на политически дивиденти на гърба на мюсюлманите.           

Според духовния лидер основната насока в, която мюсюлманите трябва да се развиват е представяне на принципите на Исляма по разбираем за нашето съвремие начин. Като се опровергаят твърденията на радикално мислещи елементи. Фактът е, че онези, които прикриват пъклените си планове чрез Исляма и чрез джихада, публикуват идеите си в интернет, който е достъпен до всеки млад човек. Ето защо Ислямската религия трябва да се преподава и проповядва от хора, които са специалисти в тази насока и са мюсюлмани, изпитват страхопочитание към Всевишния и не дават възможност да се интерпретират текстовете на Корана и хадисите по начин различен от общоприетия.

 

Главния мюфтия смята, че мюсюлманската общност в България продължава да бъде изложена на натиск от страна на крайни националистически организации. Псевдо протеста организиран от политическа партия преди две седмици в квартал Люлин показва точно това. Естествено всяко нещо има положителна и отрицателна страна. Положителната страна в случая е, че мюсюлманите започват да разбират, че е крайно време да застанат на твърди позиции срещу опитите на някои кръгове (включително най-вече политически) целящи да препишат всички негативи на мюсюлманската общност. На фона на това, което става в световен мащаб като опити да се използва религията за политически цели, като се използват всички средства (включително и тероризъм), ние сме призвани да отстояваме ценностите на нашата религия и култура както пред опитите да се очерни Исляма чрез терор и насилие, така и пред онези, които слагат под един знаменател всички мюсюлмани. 

 

„Мюсюлманите сме призвани да обясним принципите и ценностите на Исляма. Колкото и банален  да е този израз, ние трябва да продължим да го повтаряме, тъй като горе споменатите страни искат да се откажем от този принцип и да приемем техните виждания. Да се откажем да се борим с тези крайности означава да оставим човечеството да се самоизяжда, което няма как да се приеме от нормално мислещи и отговорни хора като мюсюлманите”, посочи главния мюфтия.

 

„Диалогът между религиите няма за цел да променя принципите на една или друга религия, нито пък да се прави смесица от различни религии. Целта от такъв диалог е да се покаже доброто уважение към всички хора, независимо от техния религиозен мироглед, тъй като всички сме творение на Всевишния. Всъщност диалога между религиите не е нещо ново, това е основен принцип на всеки пратеник на Аллах, призван да поучава хората на добро. Липсата на такъв диалог води до конфликти в обществата“, допълни духовния лидер.

 

По думите му, Главно мюфтийство винаги е било лоялно към държавните институции в България, въпреки, че по някога държавата е била майка за едни и мащеха за други, а когато става въпрос за такова разделение, МИ винаги е потърпевшо. Като български граждани сме призвани да направим всичко, което е по силите ни за опазвана на мира и демокрацията в страната.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.