Районна мюсюлманска конференция проведе благоевградското мюфтийство

Районна мюсюлманска конференция беше проведена на 21.03.2016 година от 10:00  часа в Дом на културата в град Гоце Делчев. На конференцията присъстваха 53 делегати от общо 60. Конференцията беше открита с химните на България и на Европейския съюз. Имамът на Абланица Шукри Хане приветства присъстващите, след което даде думата на Осман Кутрев – имам на село Дебрен, за да прочете айети от Свещения Коран.
Районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед също изнесе приветствено слово и пожела на участниците да вземат ползотворни и мъдри решения.
На конференцията присъстваше и Ведат Ахмед – председател  на Висшия мюсюлмански съвет. Той приветства делегатите и сподели за трудностите, с които се сблъскахме през изминалия период. Подчерта важността на решения, които ще бъдат взети в рамките на предстоящата конференция.
Освен председателят  на ВМС Ведат Ахмед, на районната мюсюлманска конференция в Благоевград присъстваха и районните мюфтии на София, Пазарджик и Смолян - съответно  Мустафа Избищали, Абдулах Салех и Неджми Дъбов. Али Ходжа, заместник- районният мюфтия на област Благоевград също беше сред присъстващите. Сред официалните гости бяха и общински кметове, председатели на мюсюлмански настоятелства и общественици.
След  представянето на процедурата и правилата по провеждането на конференцията от страна на имама на село Лъжница, който е и член на ВМС, делегатите избраха за водещ конференцията Мехмед Хаджи,п редседател на Мюсюлманско настоятелство – Брезница, и за протоколчик - Ахмед Абдурахманов, имам на село Сатовча.
След гласуването на дневния ред на конференцията районният мюфтия Айдън Мохамед  изнесе доклад за дейността на районното мюфтийство през изтеклия мандат, периода 2011 – 2016 година, като запозна присъстващите с постигнатите резултати през последните пет години и акцентира върху важни теми като летните  и целогодишните коран-курсове, Седмица на ислямското образование, Седмицата на сираците и Седмицата на джамиите, честванията на Кутлу Доум, обществените и административните дейности и други.
След изнесения доклад делегатите се включиха активно в дискутирането на проблемите в региона, едни от които са посегателствата върху джамиите в Благоевград, Гоце Делчев, както и върху сградата на мюфтийството. Засегнат беше и въпросът за снимането на жените със забрадки за личните документи, привикванията на имамите от страна на службите за сигурност. Обсъдена беше и крещящата нужда от джамия в град Гоце Делчев.
При избора на районен мюфтия за Благоевград, с един глас „Против“ и трима въздържали се, делегатите почти единодушно номинираха предложената кандидатура на досегашния районен мюфтия Айдън Мохамед, който изпълнява тази длъжност от ноември 2000  година.
В рамките на конференцията делегатите приеха и декларация, която да бъде изпратена до президента  на Република България, Народното събрание и Премиера.
Районната мюсюлманска конференция в Гоце Делчев беше закрита с дуа, отправена от  преизбрания мюфтия Айдън Мохамед.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.