Продължават да се провеждат районни мюсюлмански конференции в различни области на страната

През последните дни районни мюсюлмански конференции се проведоха в още няколко български града – Хасково, Кърджали, Сливен и Търговище.
В Хасково конференцията се проведе на 17.03.2016 година в залата на ,,Бизнес центъра“ в града. Конференцията започна с четене на Коран-и Керим от имама на село Зорница Айдън Мехмед.
Официалните гости на събитието бяха главният мюфтия на страната д-р Мустафа Хаджи и районните мюфтии на Кърджали и Крумовград. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи приветства делегатите и изнесе кратка реч, като подчерта, че мюсюлманската общност трябва да бъде активна във всичките си дела и че трябва да проявява самостоятелно решение във  всичките си избори. В същото време напомни на всички служители, присъстващи на конференцията, за реалната отговорност, която трябва да проявяват при изпълняването на длъжността си и им пожела ползотворна работа.
Районният мюфтия изнесе доклад за дейността на Районно мюфтийство - Хасково през периода от 2011 до 2016 година. Обсъдени бяха делата на районното мюфтийство. Всички присъстващи делегати единодушно издигнаха и подкрепиха единствената кандидатура за районен мюфтия - тази на досегашния мюфтия Басри Еминефенди. След преизбирането си Еминефенди благодари за доверието на делегатите и конференцията приключи с дуа, отправена от главния мюфтия. Всички се разделиха с пожелание за повече успехи и ползотворни дейности.
На 17 март се проведоха районни мюсюлмански конференции и в градовете Кърджали и Сливен.
В Кърджали конференцията се проведе в централната джамия на града, където досегашният духовен водач на мюсюлманите Бейхан Мехмед бе преизбран за районен мюфтия с 99 гласа „за” срещу два гласа за неговия опонент Фикри Сали. Делегати на районната конференция бяха имамите от област Кърджали и районният мюфтия Бейхан Мехмед. Гости на форума бяха главният мюфтия на Републиката д-р  Мустафа Алиш Хаджи, районните мюфтия на Хасково и бившият районен мюфтия на Крумовград. Конференцията се следеше с голям интерес от няколко местни медии, представители на мюсюлмански настоятелства и редови мюсюлмани от региона.
Толерантно отношение и взаимно уважение демонстрираха двамата кандидати за поста районен мюфтия на Кърджали през цялата конференция. Конференцията започна с четене на Ашр-и Шериф от имама на кърджалийската джамия Ердинч Хайрула. След това приветствено слово изнесе главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи , който пожела успех на форума. Съгласно приетия дневен ред досегашният районен мюфтия Бейхан Мехмед изнесе обобщен доклад за дейността си през изминалия мандат 2011 – 2016 година. След почти единодушното преизбиране на Бейхан Мехмед за районен мюфтия, конференцията завърши с молитва за здраве и берекет, отправена от главния мюфтия.
В Сливен районната мюсюлманска конференция се проведе в сградата на мюфтийството. На нея присъстваха 11 делегати имами. Представител на Мюсюлманското изповедание беше председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед. Конференцията се откри с четене Свещения Коран от имама на град Ямбол Ариф Арифов. След това делегатите бяха запознати с дневния ред.
Районният мюфтия Акиф Акифов изнесе доклад за дейността на районното мюфтийство в Сливен през изтеклия мандат 2011 – 2016 година, като запозна делегатите с постигнатите резултати през последните пет години. Също така бяха разисквани и въпроси, свързани с религиозните дела в района. С единодушна подкрепа делегатите приеха предложената кандидатура за мюфтия на Сливен - тази на досегашния районен мюфтия Акиф Акифов, който изпълнява тази длъжност от 2010 година.
Районната мюсюлманска конференция в Сливен беше закрита с дуа, отправена от страна на председателя на ВМС Ведат Ахмед.
Ден след провелите се районни мюсюлмански конференции в Хасково, Кърджали и Сливен, на 18 март конференция, свикана с решение на ВМС, се проведе и в Търговище.
Тя се състоя в пенсионерски клуб „Васил Левски“ в града. Гости на събитието бяха д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия, и Шериф Хюсню – директор на СОДУ  „НЮВВАБ“,  град Шумен. На конференцията присъстваха районният мюфтия Енвер Яхов и 52 имами от търговишко, които бяха делегати.
Конференцията беше открита с четене на Коран от Селим Селимов – имам на „Зинджирли“ джамия в град Омуртаг. За председател беше избран Айхан Абтулов,  имам на село Руец, а протоколчик беше Мустафа Уручов, имам на село Надарево. Районният мюфтия Енвер Яхов изнесе  изчерпателен доклад заедно с презентация за  извършените дейности за мандата от 2011 до 2016 година, обсъдени бяха религиозните дела в региона, след което се пристъпи към избора на районен мюфтия. Делегатите единодушно гласуваха за досегашния районен мюфтия Енвер Яхов. Конференцията в Търговище приключи с отправена дуа от главния мюфтия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.