Монтират гигантски чадър над Свещената джамия в Мекка

От миналия четвъртък в Мекка е започнала работа по монтажа на най-големите в света сгъваеми чадъри. Уникалната конструкция ще бъде монтирана в северните части на прилежащата към Свещената джамия територия.
Новият чадър е произведен в Германия и ще бъде първият от осемте високотехнологични гигантски конструкции, които ще се появят на територията на Свещената джамия в Мекка в близката половин година. Също така ще бъдат монтирани и 54 чадъра с по-малки размери, по информация на
Al Arabiya.
Всяка от конструкциите включва в себе си огромен часовник, екрани с указания за поклонниците, климатик и камери за наблюдение, но главната функция на чадърите си остава да пазят сянка в пространството около Свещената джамия.
Чадърите ще бъдат с височина 45 метра и всеки от тях ще тежи по 16 тона. В разтворен вид всеки един от чадърите ще може да засенчва площ от 2 400 кв.
При монтажа на конструкцията покрай саудитските специалисти работят и 25 инженери от Германия. При работата се обръща особено внимание на безопасността на конструкциите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.