Д-р Ариф Абдуллах: Съвременната интерпретация на джихада е като движеща сила за развитие, а не повод за война

 

В Катар се проведе 12-то издание на световния форум за Междурелигозен диалог на тема: „Интелектуална и духовна сигурност и безопасност”, организирана от Международния център за междурелигиозен диалог в Доха. България бе представена от д-р Ариф Абдуллах, ръководител на Научно изследователския център към Висшия ислямски институт (www.isrcbg.com) с доклад на тема: „Разбирането за джихад и неговото влияние върху междурелигиозното общуване”.

В своя критичен анализ д-р Абдуллах показва, че широкото и масово разбиране за джихада като синоним на религиозна война е резултат на тенденция, актуализирала най-вече онзи аспект от значението на джихада, който се е мотивирал и осмислял от историческата и социополитическата конюнктура, отличаваща се с междурелигиозни конфликти и войни на външно и вътрешно равнище. Корените на тази тенденция са дълбоки, тъй като се подхранват от многовековни събития: от езика на силата на Византия и Сасанидите, междугруповите мюсюлмански противопоставяния, Кръстоносните походи, колонизацията на ислямския свят, Иранската революция... до „Ислямска държава“ днес.

Резултатите от строгата методология на изследването показват също, че в чисто езиков и нормативен аспект понятието джихад се отличава с широко семантично поле, чиито граници обхващат постоянния стремеж към интелектуална, морална и духовна висота по пътя на добрите дела и отличителния прогрес. В този смисъл характерът на съвременното общество и начинът на живот днес ни предоставят основания и ни мотивират да актуализираме и изтъкнем същността на джихада като движеща сила на развитието, а не да го стерилизираме в две полярни позиции: война-аскетизъм, голям и малък джихад, популяризирани на основата на неавтентични предания.

Също така, от езикова и нормативна перспектива, разбирането на джихада като принцип за постоянно усъвършенстване, без съмнение, променя нагласите към развитието и общуването с хората в контекста на разнообразието, докато ограничаването му до войната или аскетизма неминуемо тласка към интелектуална импотентност и противоборства на религиозна и етническа основа. Поради това с право можем да определим епохата на големите научни открития от мюсюлманите и усилията им за взаимно междукултурно обогатяване като джихад; тогава, когато управляващият клас е бил обзет до полуда от страст за усвояване на знанието; когато благоволението на Аллах се е търсело и чрез развиване на интелектуалните способности. Този тип усилия и стремеж са тласкали не само към мирно, но и общополезно съжителство на базата на интелектуален и междукултурен обмен.

Днес от изключителна важност за мирното и ползотворно съжителство и развитие е подходът ни към историческите събития и концептуализирането на религиозните понятия. Историята предоставя възможности да се правят различни заявления и твърдения. Ако някой иска да подчертае положителната роля на мюсюлманите в съжителството, би открил в западните източници заключения от този тип: да се представи възраждането на Европа и нейното развитие без приноса на мюсюлманите, е сякаш да се представи историята на датския принц без Хамлет!, но този, който иска да открие в тези източници информация за това, че мюсюлманите са безчинствали из Европа, отново няма да се затрудни. По същия начин творбата на Албрехт Дюрер от XVI век, в която е изобразил Карл Велики с меч в дясната ръка и кръст в лявата, може да се тълкува от едни като стремеж за опазване на християнските ценности, но други могат да съзрат в нея и тенденция за налагане на християнството с меч.

Необходим е ясен и академичен подход и методология, за да се стигне до обективно и принципно очертаване на понятията, които само така могат да бъдат извадени и дистанцирани от историческите обстоятелства и противоречия, в които са застинали. Това е тежка академична задача, но е неизбежна, защото, ако изобщо можем да се доверим на заключенията на американския изследователски център „Пю“, до 2050 г. мюсюлманското население на планетата ще се увеличи със 75%; затова е жизненоважно как тези хора ще разбират понятието джихад и останалите противоречиви понятия.

http://bnt.bg/part-of-show/dialog-mezhdu-religiite-sreshtata-v-doha


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.