Главно мюфтийство представи проблемите на мюсюлманите на конференция на ОССЕвъв Виена

Определянето на стратегии за противодействие на нетолерантността и дискриминацията спрямо мюсюлманите бе във фокуса на конференция, организирана от Офиса за демократични институции и права на човека (ОДИПЧ)и немското председателство на Организация за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) във Виена на 19 февруари 2016.

По време на конференцията, чиято тема бе "Цялостен подход за справяне с нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите в региона на ОССЕ", участниците, определиха областите, в които могат да бъдат укрепени, включително и борбата с дискриминацията срещу жените мюсюлманки, ролята на образованието и медиите за насърчаване на толерантността, както и гарантиране на сигурността на мюсюлманските общности.

„Препоръките на участниците ще ни дадат възможност да се подобрят и усъвършенстват усилията за по-ефективно подпомагане на гражданското общество и правителствата“, каза Беатрис Балбин, първи заместник директор на ОДИПЧ.

Конференцията беше добра възможност за мюсюлманските общности в региона на ОССЕ да дадат конкретни препоръки за справяне с престъпленията от омраза, нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите, както и да се направи оценка за напредъка в тази насока през последните години.

Сигурността на мюсюлманските общности, образователният подход за работата с медиите, дискриминацията срещу жени мюсюлманки в образованието и заетостта бяха някои от темите, които се обсъдиха по време на срещата.

Представителите на главно мюфтийство бяха главния секретар Ахмед Ахмедов и завеждащия международни отношения Хайри Емин. Те обърна специално внимание на ролята на медиите в създаването на негативен образ на мюсюлманите в обществото, което прави несигурна средата за тях. Във форума присъства и председателят на Сдружението за турска и българска култура-ТУРКДЕР Фахрие Мурад, която изложи проблемите на жените мюсюлманки в образованието и заетостта.

На форума участваха представители на повече от 50 различни организации от региона на ОССЕ. Тази конференция се основава на поредица от дейности, предприети от ОДИЧП за справяне с нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите, включително експертни семинари за дискриминация на мюсюлманските жени, програми за изграждане на капацитета на правоприлагащите органи и гражданското общество за справяне и реагиране на престъпленията от омраза, както и експертна среща за създаване на добри практики, за да сложи край на негативните образите на мюсюлманите в медиите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.