Главно мюфтийство обявява кампанията за поклонение Хадж през 2016

 

Главно мюфтийство организира кампания  за поклонение хадж през 2016 г. Желаещите  да се включат в едно сигурно поклонение и  посещение на светите за мюсюлманите места – Мека и Медина в Саудитска Арабия  трябва да подадат документите си в Главно мюфтийство или районните мюфтийства.  Хаджът тази година е през месец септември,  а крайния срок за записване  до 31 май 2016.

Три хиляди евро е цената за посещение на светите места, в които е живял и проповядвал пророкът Мохамед с.а.в.

С дългогодишния си опит и висококвалифициран персонал отдел „Хадж” на Главно мюфтийство предлага едно качествено и спокойно поклонение, и изпълнение на една от основите на вярата.

Хадж означава пътуване с цел посещение на Кяaбе, свещения Дом на Аллах, както и изпълняване на обредите (менасик), т.е. действията и думите, които са предадени от поклоненията на Пророка (с.а.с.) като Таваф – обхода около Кяабе 7 пъти. Сай или 7 пъти изминаването на пътя между Сафа и Мерве; стоенето на Арафат, хвърлянето на камъни по Джемерат (каменните стълбове, които изобразяват шейтана) при Мина и др. Хаджът носи огромни ползи за хората.Те изповядват единството на Аллах (Тевхид). Поклонниците получават опрощение, и се опознават взаимно, научават правилата на религията си и т.н. 

 В свщения Коран Всевишния повелява: „Аллах е определил това място (Мекка)  за свещено още когато е сътворил земята и небесата, и по волята на Аллах ще остане такова (свещено) да Съдния ден. В нея  е забранено да се режат дърветата, забранено е ловуването, не се позволява да се вземе изгубена вещ , освен с цел да се съобщи за намирането й, не се позволява и скубането на билки”,(Муслим, 1353).

Пратеника а.с. е казал: „Намазът в моята джамия  е по-ценен хиляда пъти от намазите в някои други джамии, без Месджидил-Харам,Намаза в Месджидил-Харам е по ценен сто хиляди от намаза  отслужен в някои други джамии”  (Ибн Мадже, 1406).


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.