Посещение в Иран в седмицата на единството

В иранската столица Техеран на 27-29 декември 2015 г. се организира XXIX. Международна конференция за ислямско единство по случай Седмицата на единството и рождението на Мухаммед (с.а.с.). Международният форум бе организиран от Световната организация за сближаване на мюсюлманските школи и в него участваха около 700 участници от над 70 страни – представители на религиозните организации, академичните среди, мислители, писатели и др. Сред участниците на конференцията като представител на мюсюлманската общност в България бе зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед.
Конференцията под надслов „Настоящите кризи в ислямския свят“ се откри в Международния конферентен център в Техеран от генералния секретар на организацията айетуллах Мухсин Ераки, който обърна внимание на предизвикателствата пред ислямския свят и необходимостта от обединяване на усилията. След него изказвания направиха президентът на Иран Хасан Рухани, министърът на външните работи на Ирак Ибрахим Джафери, министърът на вакъфите на Йордания Абдулхафиз Давуд, заместник-председателя на изпълнителния комитет на Афганистан Абдуллах Мухаккик, председателят на Диянета на Турция проф. Мехмед Гьормез, главните мюфтии на Ирак и Сирия Мехди Сумейдии и Бедруддин Хассун и др. В израз на единство след откриването на конференцията присъстващите заедно изпълниха обедния намаз.
Следващите заседания се проведоха в хотел „Истиклял“. В тези заседания се обсъдиха въпроси като: кризите в ислямския свят; фактори за появата и начини за разрешаването им; жената и мюсюлманското семейство; обединяване на усилията на мюсюлманските учени и мюсюлманските търговци; обединяване на мюсюлманската младеж; университетското образование, науката и технологиите в ислямския свят и др.
По време на форума участниците имаха възможността да присъстват в заключителната церемония на I. Международен музикален фестивал, посветен на пратеника на милостта Мухаммед (с.а.с.). Тя се проведе в Двореца на културата „Бахман“ и бяха наградени участниците от различните страни. Освен тях бяха присъдени и награди за заслуги на иранския изпълнител на традиционна музика (дотар) Осман Мухаммед-Перест, иранския композитор и диригент от арменски произход Лорис Чекнавариан и индийския композитор А. Р. Рахман. Също така посмъртно бе присъдена награда на композитора Морис Жар за неговото произведение, с което озвучил световно известния филм „Посланието“.
В последния ден на конференцията участниците изслушаха речта на върховния водач на Иран айетуллах Али Хаменей, в която той представи положението в света, критикува несправедливите и терористичните действия и призова човечеството за изграждане на нова цивилизация, основаваща се на проницателността, въздържаността, разума, образованието, милостта и справедливостта.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.