Цветан Цветанов: Категорично се противопоставяме на опитите да се прехвърля вината върху религията

„Ние от Парламентарната група на ГЕРБ категорично се противопоставяме на опитите да се прехвърля вината върху цяла религия, както и върху всеки отделен гражданин, който я изповядва. Противопоставяме се и на опитите да поставяме знак на равенство между терористите от Ислямска държава и бежанците”, каза зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.
Политическите партии представиха своите декларации по повод терористичния акт в Париж от последната седмица.  
„Ще се борим срещу всякакво разпалване на антиемигрантски настроения и ксенофобия, защото вярваме, че ако ги допуснем като общество, ще унищожим всичко, което Европа изграждаше през последните седем десетилетия”, каза още Цветанов.
По думите му, атаките в Париж обаче са и атаки срещу устоите на Европейския съюз, срещу неговите основополагащи ценности – мир, толерантност и равенство пред закона.   
„Всички ние – хората, всички ние – гражданите на цивилизования свят, трябва да уважаваме и ценим живота преди всичко друго. Този тип прояви на варварство и мракобесие, говорещи за дехуманизация на подбудителите и извършителите им, трябва да бъдат спрени с всички усилия на световните демократични сили и цивилизования свят”, каза Тюнчер Кърджалиев от ПП ДПС.
Според него животът като най-висше благо не може да се превръща в цена на каквато и да е ценност. Тези ценности трябва да се отстояват и развиват в мирно съжителство, а конфликтите да се решават със слово, но без омраза. Това слово и стремежът за разбирателство трябва да защитават живота. Мирът и животът са висша политика и истинска демокрация.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.