Официално откриване на реконструираната джамия в с. Борино

На 02.10.2015 г. официално беше открита реконструираната джамия „Решадие” в с. Борино, обл. Смолян. Реконструкцията на джамията е осъществена с европейско финансиране по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони. А вътрешният интериор на джамията е дарение от Община Бурса. Това е третата джамия в област Смолян, която е реставрирана по европейски проекти, след като два такива проекта бяха осъществени в гр. Мадан – на джамията в кв. 25-а и на Централната джамия.

Официални гости на тържеството бяха Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед в качеството му на представител на Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Районните мюфтии на Благоевград Айдън Мухаммед ,на Пазарджик Абдуллах Салих, на Крумовград Насуф Насуф, секретарят на Районно мюфтийство – Смолян Вахди Бозов, зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов, народните представители Мустафа Карадайъ и Хюсеин Хафъзов, представители на Общинска администрация с. Борино, гости от Общините Бурса и Инегьол, Р Турция.

В обръщението си към присъстващите секретарят на Районно мюфтийство –  Смолян Вахди Бозов поднесе поздравления от името на Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и апелира жителите на Борино да положат усилия обновяването на джамията да бъде не само в материален, а и в религиозен аспект, което може да стане само, когато хората проявяват загриженост към Домовете на Аллах. Той призова децата и младежите да посещават джамията по-често и да се включват в организираните Коран курсове и религиозни дейности, които вече ще се провеждат в модерни условия.

В своето изказване Районния мюфтия на Кърджали поздрави всички присъстващи от името на Главния мюфтия и припомни накратко за значението и мястото на джамията в живота на мюсюлманина. 

Народният представител Хюсеин Хафъзов заяви, че джамиите са гарант за националната сигурност на България, тъй като в тях се изучават ислямските ценности и добродетели, които са в полза на цялото общество. 

Мероприятието приключи с прерязване на лентата и отслужване на петъчния намаз в обновената джамия, която се оказа тясна да събере жителите и гостите на Борино.

На тържеството присъстваха над 3000 души, на които беше раздаден курбан.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.