228 Български хаджии са на поклонение в Мекка

228 хаджии от България са на поклонение в свещените земи – Мекка и Медина. Поклонението е организирано от Главно мюфтийство под ръководството на заместник главния мюфтия Ведат С. Ахмед в чийто ресор е организирането на Хаджа. Той започна на 15 септември и ще продължи до 15 октомври т.г. По традиция голяма част от кандидат хаджиите са възрастни хора, предимно пенсионери, но се наблюдава и ръст сред младите. Те с радост инвестират в свещеното пътуване първите си заработени, с много труд средства.
Българските хаджии изпълниха успешно своите ибадети (богослужения) при пристигането си в Мекка с завиден ентусиазъм и хас. Особено усърдни са възрастните хаджии, тяхното желани да спечелят задоволството на Аллах ги окрилява.
Хаджиите са разделени на 5 по-малки групи. Всяка група си има обучен ръководител познаващ светите земи, които напътства хаджиите в техните  богослужения. Ежедневно се организират посещения на Кябе, а за желаещите да посетят храма са предвидени и нощни посещения.
През горещите дни за хаджиите, които са предпочели да си починат в хотела се организират лекции на български и турски език. За нормалното протичане на свещеното пътуване се грижи екип от 15 души включващ в състава си професионални водачи, лектори (жени и мъже), медицински персонал и обслужващи лица занимаващи се с  кетъринга. 
В хотела на разположение на хаджиите е лекарски кабинет за първична хоспитализация и дежурен административен екип.
Тази година се предвижда поклонниците да бъдат около 5 милиона, като това е броят на желаещите въпреки квотните рестрикции на властите поради ремонтните дейности, целящи да разширят храма и прилежащата инфраструктура.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.