Жената и нейното облекло според исляма


Една от основните цели на религията ни е да възпитава добри и чисти хора в една силна и добродетелна общност. За постигането на това религията ни поставила някои правила и принципи. Първо забранила тези неща, които ще нарушат спокойствието в обществата.
Една от заповедите на нашата религия е покриването на жените мюсюлманки. Тази заповед идва от знаменията на Свещения Коран и от хадисите на Пратеника Мухаммед (с.а.с). Четирите имама на четирите течения в Исляма са на едно мнение. А начинът, по който жените ще се покриват, е: да се покри¬ват всички части на тялото освен ръцете и лицето. Този начин на обличане е като „лозунг” на жената мюсюлманка. С това тя дава посланието, че се е отдала на Всевишния...
Този начин на обличане не съществуваше в епохата преди Исляма и през първите години на Исляма. През петата година от Преселението, Всевишният Аллах е низпослал знамението, с което заповядва на жените мюсюлманки да се покриват. След низпосланието на този айет жените веднага започнали да се обличат съобразно заповедта на Аллах. Тази заповед ще бъде в сила до Съдния ден... Хз. Айше (р.а) разказва: „След низпосланието на този айет жените веднага разкъсаха по една дреха и покриха с нея косите си...” А айетът е: „И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си...” (Нур, 31)
Господарят на Вселената Всевишният Аллах заповядва на жената да се покрива, заповядва го и Неговият Пратеник (с.а.с). Веднъж Есма, сестрата на Хз. Айше беше дошла на гости при сестра си. Носеше една тънка и прозрачна дреха. Пророкът като я видя извърна поглед от нея и рече: „О, Есма! Жената след като достигне до определена възраст не е прилично да показва тялото си, освен лицето и ръцете.”
Една жена, която се облича по ислямските правила, дава това послание на обществото: „Аз се отдадох на моя Аллах.”
„О, Пратенико, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото (когато излизат). Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ, милосърден.” (Ахзаб, 59)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.