Главно мюфтийство организира информационни срещи за кандидат-хаджии с българско гражданство в Турция

Тази година редица български граждани, живеещи в Турция, ще изпълнят поклонението хадж чрез организацията на Главно мюфтийство. Специално за тях мюфтийството организира и проведе информационни срещи, които се състояха в градовете Чорлу, Бурса и Истанбул. Своеобразните семинарисе проведоха със съдействието на представителите на институцията в съответните турски населени места.
Мероприятията се проведоха с участието на председателя на Висшия мюсюлмански съвет и заместник-главен мюфтия на България Ведат Ахмед и секретаря на Висшия мюсюлмански съвет Джафер Низамов.
Ведат Ахмед разясни на бъдещите хаджии същността и значението на хаджа, правилата, които трябва да се спазват за осъществяването му, и даде подробна информация за програмата на хаджиите, които ще прекарат един месец в Свещените земи тази година.
В заключителната част на семинарите всички кандидат-хаджии получиха помощни материали, които ще подпомогнат подготовката им за предстоящото пътуване.
В срещите участие взеха и хаджии, изпълнили религиозното си задължение хаджс организацията на Главно мюфтийство през изминалите години. Те споделиха опит и  изразиха благодарността си към институцията за направеното от нея.
Отдел „Хадж“ към Главно мюфтийство изказва признателността си към мюфтията на Чорлу Адем Гюлмек, който посрещна екипа на Главно мюфтийство и осигури залата за семинара. Благодарностите са и за ръководствата на „Хаджи Тюкенмез“ джамия в Авджълар, централната джамия в Чалъ, Бурса, които предоставиха възможност за провеждането на информационните срещи с кандидат-хаджиите в Истанбул и Бурса. Отдел „Хадж“ към Главно мюфтийство изразява специални благодарности и към Реджеб Гюлер от Бурса, пътувал към Свещените земи с Главно мюфтийство миналата година, за това, че нагости участниците в провелата се в Бурса среща с курбан.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.