Регионални състезания по Основни познания за исляма се проведоха на няколко места в страната

От началото на седмицата в няколко български града се проведоха регионални състезания по Основни познания за исляма между възпитаници от различни коран-курсове в рамките на един и същи регион. В „борбите за знания“ премериха сили ученици от коран-курсовете в шуменско и пловдивско.
На 25.08. (вторник),за десета поредна година в град Шумен се проведе регионално състезание по Основни познания за исляма. Състезанието се състоя между общо 8 групи ученици от различни населени места в шуменско.
Програмата започна с ченене на Коран-и Керим и поздравително слово от Районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Състезанието продължи с време за въпроси и отговори. Всяка група трябваше да отговори на няколко въпроса. Въпросите обхващаха четири области, като имаше и тест - итикат, ибадет, сийер, ахляк и Коран-и Керим.
По време на състезанието програмата беше обогатявана с изпълнения на иляхи и религиозни стихотворения от учениците от Шумен и селата Климент,Изгрев, Ясенково, Църквица и Вълнари.
След края на състезанието водещият обяви резултатите и съответно - класирането.
На първо място се класираха учениците от село Гусла с преподавател Сечил Синан Хасан – ученичка от СОДУ - Русе. Второто място заеха учениците от село Ясенково,а на трето място бяха учениците от село Църквица.
Класиралите се на първо място получиха правото да участват в IX-ото Национално състезание по основни познания за исляма, което предстои да се проведе в град Пловдив на 13 септември тази година.
Районно мюфтийство-Шумен осигури подаръци за всички участници в състезанието. Класиралите се на първо място получиха като награди по един таблет, а класиралите се на второ и трето място бяха наградени с грамоти и парични награди.
На 26.08. (сряда) пък Районно мюфтийство-Пловдив проведес ъстезание между летните коран-курсове от цялата пловдивска област.
Надпреварата се проведе в няколко кръга. На финала се класираха три групи.
Коран-курсът от Кричим зае първо място в състезанието по Основни познания за исляма за района на Пловдив, с което се класира за участие в Националното състезание по Основни познания за исляма. На второ място се класира курсът от кв. Долни Воден, а третото място заеха учениците от пловдивския квартал Столипиново.
Всички участници в надпреварата получиха парични награди, както и по един Коран, диск с Хатм-и шериф  и поименни грамоти, връчени им официално от районния мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед.
Сред официалните гости в рамките на състезанието бяха аташето по социалните въпроси към Генералното Консулство на Република Турция Метин Акбаш, директорът на Мюсюлманска школа в село Устина Селим Мехмед, както и много имами, родители и деца, възпитаници на летните коран-курсове.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.