Пълни джамии в смолянско в очакване на нощта Кадр 

В двадесет и седмата нощ на месец Рамазан централните джамии в област Смолян се препълниха с хиляди мюсюлмани в очакване на най-благодатната нощ, равняваща се на хиляда месеца - нощта Кадр. За пълноценното й оползотворяване в джамиите бяха организирани специални програми, в които се включиха и много официални гости.

В гр. Мадан около 2800 души присъстваха на ифтара, организиран изцяло от местното население, на който гости бяха Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Районния мюфтия на област Смолян Неджми Дъбов, посланика на Република Турция Н.П. Сюлейман Гьокче, Генералния консул на Турция в гр. Пловдив Алпер Акташ и единия от заместниците му Мурат Мухаджироглу, съветникът по религиозните въпроси в Консулството Метин Акбаш, народните представители Мустафа Карадайъ и Хюсеин Хафъзов, кмета на община Мадан Фахри Молайсенов. Посланика на Турция отправи приветствие към всички присъстващи, а Главния мюфтия изнесе лекция след теравих намаз. 

Централната джамия в гр. Рудозем събра близо 1300 мюсюлмани, където дипломатите от Турция се включиха в теравих намаз, а лекцията на д-р Ариф Абдуллах и поучителните сценки на децата от група „Нур” провокираха интереса на всички и особено на преобладаващите младежи и тийнеджъри. В изпълнението на нощния намаз, придружаван от Районния мюфтия на Смолян, участие взе и Главния мюфтия, който отправи важни наставления към мюсюлманите за отстояване на своята религиозна идентичност.

В гр. Смолян нощта започна с празничния ифтар, на който присъстваха около 300 души, сред които и гости християни. На всички тях лекция изнесе наместник-районния мюфтия Селви Караосманов. 

Над 500 души изпълниха площада пред новата джамия в с. Късак, където празничната програма започна още преди ифтар с атрактивна лекция под формата на дискусия, представена от Зам.-главния мюфтия Бирали Бирали и преподавателя от Висшия ислямски институт Ахмед Хасанов.

Подобна беше атмосферата и в с. Чепинци, където джамията не успя да събере насъбралите се над 600 вярващи, желаещи да присъстват на организирания ифтар и нощната програма.

В търсене на най-честитата нощ, през която Всевишния Аллах низпосла последното си Послание за цялото човечество пристигнаха и много гости от област Кърджали, Пазарджик и Благоевград, както и от съседна Гърция. А подобни програми се проведоха и в други населени места от областта.

Важно е да се отбележи, че джамиите са отворени денонощно през месец Рамазан, като програми се организират всяка вечер през последните десет нощи, а присъствието се увеличава с всяка изминала година от все повече млади хора, които искат да се възползват от благодатта, която Аллах е заложил в тази нощ.

Районно мюфтийство – Смолян изказва благодарност на Мюсюлманските настоятелства и имамите за организираните от тях програми, както и на официалните гости, които оказаха висока чест с присъствието и споделянето на нощта Кадр с мюсюлманите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.