„Аллах е велик“ на турски език

Журналистката Вилиана Христова помести едно цинично, злъчно антрефиле в комунистическия вестник „Дума“ под загадъчното  заглавие „Прайдът на мюфтиите“ (1 юли 2015 г.) във връзка с протестния митинг на българското мюсюлманство в Карлово за съдбата на Куршум джамия в подбалканския град.
Моето мъжко възпитание не ми позволява да отговарям на госпожата пишман журналистка с нейния речников фонд. Обаче не мога да отмина страховитата констатация, че демонстрантите с чалми скандирали на турски език „Аллах е велик“ до паметника на великия Левски.
Аз съм етнически турчин, мюсюлманин,елхамдулиллях, бая окумуш човек с няколко дипломи от български университети и един докторат от горе, но признавам, че не съм знаел досега как се произнася на турски език „Аллах е велик“. Винаги съм произнасял това възвеличаване на Създателя на арабски език „Аллаху екбер“. Близо двумилиардното мюсюлманско население на земята произнася това словосъчетание само на арабски език. Моля госпожа Христова да ми обясни как се произнася „Аллаху екбер“ на турски език.
А що се отнася до страховития намек, че чалмалиите си позволявали да произнасят на турски език „Аллаху екбер“ до паметника на Васил Левски, аз съм дълбоко убеден и уверен, че неговият дух ще възприеме това като молитва над гроба му, ще се зарадва много, че най-сетне в неговата България се осъществила една от мечтите му в българската република всеки сънародник свободно да може да използва своя майчин език и религия, за което той даде живота си.
Д-р Исмаил Джамбазов


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.