Куполът на централната джамия „Назър ага“ в гр. Пазарджик, по-известна като "Куршум джамия", вече не е подложен на опасност от срутване.

Благодарение на отпуснатата субсидия от държавата и даренията на мюсюлманската общност в областта, страната и чужбина, резултатът от реставрацията и консервацията на джамията вече е видим. Тя започна през март 2024 г., а на 18 септември 2024 г. беше излят бетон върху купола на джамията след продължително укрепване. По този начин той беше стабилизиран, което предотврати и риска от срутване.

Тъй като джамията „Назър ага“ е със статут на недвижима културна ценност от местно значение, всяка стъпка от основния ремонт е съгласувана с експерти от Министерството на културата. 

Към настоящия момент строителната фирма „Халимински“ ЕООД е извършила следните реставрационни и консервационни дейности: 

- монтиране на фасадно скеле;

- премахване на мазилката по фасадата до градеж;

- премахване на оловната ламарина и глината от купола;

- запълване на фугите по купола и фасадата на джамията със специален разтвор. Важно е да отбележим, че след премахването на мазилката бяха установени опасности за конструкцията на сградата, които бяха отстранени.

В момента служители на фирмата-изпълнител полагат хастарна мазилка по външните стени на цялата сграда. В най-скоро време предстоят следните дейности: 

- поставянето на скеле по минарето и начало на ремонта;

- премахване на покрива в предверието и ремонт на неговата конструкция;

- измазване на фасадата с мазилка, подобна на оригиналната;

- попълване на фугите на каменната зидария и други дейности.

От името на Мюсюлманското изповедание изказваме сърдечни благодарности към всички, които по един или друг начин допринесоха за извършването на тази така наложителна реставрация и консервация на "Куршум джамия"!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.