Координаторът за Европа на Мюсюлманското изповедание Мустафа Избищали посети Великобритания, Белгия и Германия, където се срещна с представители на мюсюлманската общност от България.

Първата спирка от програмата на представителя на Мюсюлманското изповедание беше Ливърпул, където координаторът за Европа изнесе лекция и беседи за "Изпитанията и поведението на вярващите в трудни моменти". 

С участието на имам и вярващи беше начертана програма за религиозни и обучителни дейности, които ще се състоят през следващите няколко месеца.

Предвидено е възобновяване на целогодишния Коран курс след лятната ваканция, провеждането на ежеседмични лекции, отбелязването на предстоящите важни дати от мюсюлманския календар, както и организирането на културна програма или екскурзия за мъже, жени и деца веднъж месечно.

В Белгия Мустафа Избищали проведе работна среща с представителя на Мюсюлманското изповедание за страната Хюсеин Мехмед.

Програма в Германия включваше посещения в Мюнхен, Касел и Регенсбург.

В Касел, където живеят около 1000 вярващи от България, координаторът на Мюсюлманското изповедание обсъди с представители на диаспората възможността за създаване на тяхно сдружение и наемане на помещение за нуждите на общността.

В Мюнхен, където има действащ месджид на мюсюлманите от България, открит с финансовата подкрепа на нашите сънародници, беше проведена среща с вярващите. На нея Избищали отново изтъкна важната роля на имама Ариф ходжа за запазването на идентичността и сплотяването им.

Посещението завърши с отслужване на Джума намаз в Регенсбург и среща с представители на други религии, които се интересуват от Исляма.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.