1850 деца, организирани в 122 групи, участваха в летните Коран курсове на Районно мюфтийство - Благоевград. 

112 от тях показаха наученото на регионалното състезание по Основни познания за Исляма, което Районно мюфтийство - Благоевград организира за 17-и път. 

В надпреварата участваха както деца от летните Коран курсове, така и от целогодишните. Те се представиха в 16 категории и 6 нива - 4 за летните Коран курсове и 2 за целогодишните.

Най-малкия ученик - Синан Коренарски откри състезанието с четене на айети от Корана.

Сред официалните гости бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Благоевград Осман Кутрев, районният мюфтия на Пазарджик Салих Халил, наместник мюфтията на Якоруда Али Хожа, кметът на община Якоруда Мехмед Вакльов, председателят на Общинския съвет Ибрахим Карафеиз. 

В своето приветствие към децата, преподавателите, родителите и гостите главният мюфтия подчерта, че Коран курсовете са начин младите да бъдат възпитани в духовни ценности.

"Живеем във време, когато на пиедестал са издигнати удоволствията и парите, а начинът за печеленето им не е от значение. Неминуемо това води до упадък на морала и човешките ценности. За да се преборим с тези предизвикателства, трябва да обърнем внимание на възпитанието на децата. Най-добрият начин затова са Коран курсовете. Днес тези деца са тук, за да празнуват, тъй като са вкусили от "еликсира" на ислямското възпитание", заяви главният мюфтия.

25 души бяха ангажирани за състезанието като квестори и проверяващи тестовите задачи.

След първия етап децата бяха оценени от тричленно жури в състав: хафъз Ибрахим Ходжа, хафъз Елиаса Емин и Риза Мехмед.

Въз основа на представянето бяха определени 16 финалисти, които ще бъдат изпратени на Националното състезание по Основни познания за Исляма в Момчилград. За първи път на него Районно мюфтийство - Благоевград ще бъде представено от участници във всички категории, утвърдени от Главното мюфтийство.

Летни Коран курсове 

I ниво

6-10 г. Адиле Маджар

11-13г. Зейнеб Кади

14-17г. Сайфе Щърбева 

II Ниво

Хава Атип

Амира Джужева

Айман Молламехмед

III Ниво

Хава Камбач

Ахмед Хусеин

Атие Шехова

IV Ниво

Нурие Атип

Денис Чауш

Земеруди Маджар

 

Целогодишен Коран курс

I ниво 

6 -12г. Мерве Авдикова

13 -17 г. Фатме Моламустафова

II Ниво 

Мерием Узунова

Нефсе Кьойбаши

За всички участници в състезанието и децата, които представиха културна програма, бяха осигурени парични награди и пакет Хелял колбаси. Първенците бяха удостоени и с грамоти. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.