Да започнем сБисмиллях”…

Ислямската цивилизация има специални кодове, ключове като освидетелстването на единството на Аллах и пророчеството на Мухаммед (с.а.с.), резюмирано в израза „келиме-и шехадет”, призоваването за молитвата намаз наричано „езан”, призивът към мир, съдържащ се в поздрава „селям” и др.
„Бесмеле”то е един от тези кодове. Тоест изричане на името на Аллах при започване на някаква работа, захващане на нещо винаги със споменаване с език и от сърце святото име
на Всевишния Създател.
При започване на някакво дело споменаването на името на Всевишния Аллах, който ни е сътворил от нищото и дарявайкини с безброй блага, ни е пуснал на земната сцена, за да изживеем този преходен живот, е израз признателност, преданост, познаване на своите възможности, незабравяне на мястото откъдето идваме и определяне на посоката накъдето се движим. Това е постъпване със съзнанието на един индивид принадлежащ към голямата ислямска цивилизация. Несъмнено, постъпването по този начин се възнаграждава многократно от Всевишния Аллах, тъй като Той прави две крачки към този който е направил една крачка към Него; онзи, който е дал едничко, Прещедрия го дарява с десет, дори седемстотин и повече… Този, който спомене святото име на Аллах в началото на словото или делото си, владетелят на всичко живо и неживо Всемогъщият Аллах го дарява с безброй блага и го предпазва от множество беди. Той го предпазва от лъжата, предпазва го от думи и обещания, които ще му тежат и не ще може да ги изпълни, улеснява му делата, подобрява резултатите на това, което върши, дори и да изгуби и да му се навреди, Аллах ги превръща в хаир/добро. Същевременно не забравяме следните слова на любимия ни пророк Хазрети Мухаммед: „Всяко дело, което е подето без бесмеле, без споменаване на Аллаховото име, остава без резултат и берекет.”


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.